Abonneren  Inloggen

Is digitaal de oplossing voor (Limburgse) huis-aan-huis-kranten?

30 maart 2020

De advertentie-inkomsten bij huis-aan-huis-kranten dalen in hoog tempo als gevolg van de coronacrisis. In Limburg worden bepaalde titels (tijdelijk) niet meer gedrukt en gaan voorlopig digitaal. Over de levensvatbaarheid van die route is twijfel, want naast de beperkte bereidheid tot adverteren is de doelgroep niet altijd even ‘digitaal’.

Huis-aan-huisblad 't Waekblaad heeft het besluit al genomen, meldt 1limburg.nl. Het blad valt voorlopig niet meer op de mat. De gratis krant in het gebied tussen Roermond en Sittard heeft een oplage van 31.000 stuks. De uitgever hoopt halverwege april wel weer een papieren versie te kunnen distribueren.

Enorme terugval in advertentie-omzet

Ook uitgeverij Kempen Media in Horst aan de Maas vreest de gevolgen van het coronavirus. ‘Wij laten deze week de drukkerij nog draaien, maar of we volgende week nog papieren kranten uitgeven, zou ik nu niet weten,’ zegt directeur Eric van Kempen. Met titels als Hallo Venray en Hallo Horst aan de Maas is de uitgever goed voor ongeveer 70.000 kranten. ‘We zien natuurlijk een enorme terugval van onze advertentie-omzet. Het is een lastig besluit om te stoppen, want eenmaal gestopt is het niet makkelijk om weer door te gaan en adverteerders terug te winnen.’

Gehecht aan papier

Het alternatief is om de kranten alleen nog digitaal aan te bieden. 'Dat kan inderdaad, maar vergeet niet dat onze grootste groep lezers vijftigers en zestigers zijn,' zegt Van Kempen. ‘Die zijn vaak nog gehecht aan het papier en zullen de overstap naar digitaal misschien niet zo makkelijk maken.’

Ook betaalde kranten voelen de klap

Lees hier meer over de situatie in Limburg, met onder meer info over Mediahuis Limburg van dagblad de Limburger: ‘Wij voelen de klap natuurlijk ook. Twintig procent van onze omzet komt van de advertentiemarkt, maar die is ingestort.’

De afgeklopen weken publiceerde PRINTmatters over de situatie bij regiokranten en magazines in andere regio's.
https://printmatters.nl/nieuws/2020/03/26/problemen-bij-lokale-en-regionale-kranten
https://printmatters.nl/nieuws/2020/03/23/bdumedia-in-problemen-met-lokale-kranten