Abonneren  Inloggen

Dramatische omzetdaling bij Duitse drukkers: Heidelberg-ceo eist acute hulp voor getroffen drukkerijen

27 maart 2020

Rainer Hundsdörfer, de algemeen directeur van de Duitse drukpersenbouwer Heidelberg heeft een open brief gestuurd naar de Duitse regering. Daarin dringt hij aan op acute hulp voor grafimedia-ondernemingen die getroffen zijn door het uitblijven van werk als gevolg van het coronavirus.

De brief is gericht aan Peter Altmaier, de minister van economische zaken en energie in Duitsland. In grote lijnen komt het er op neer dat hij begint met de minsiter te complimenteren voor zijn inzet voor het ondernemersklimaat in de situatie na aanvang van de coronacrisis en wenst hem veel sterkte bij het vervolg van die aanpak. Vervolgens wijst hij op de algemene uitdaging en spitst het toe op de grafische sector.

7.500 getroffen Duitse grafimediabedrijven

De ceo beschrijft de enorme last die de drukkerijen hebben van de cisis, noemt en passant de verschoven grote beurzen als drupa en wijst er op dat grote orders on hold staan of wegvallen. Hundsdörfer schat dat zo’n 7.500 bedrijven in de Duitse grafische branche getroffen zijn door de neergang in omzet. Het gaat daarbij in meerderheid om kleine en middelgrote ondernemingen in de keten van voorbereiding tot en met nabewerking van drukwerk.

Vervolgens benadrukt de ceo het belang van deze ondernemingen en geeft aan om wat voor soort producten het gaat en noemt onder meer verpakkingen, gebruiksaanwijzingen, formulieren, posters, flyers en etiketten. Ook het belang van adverteerders die print als een van de kanalen inzetten komt aan de orde.

Ook toeleveranciers met problemen

Hij wijst er op dat niet alleen hun klanten -de drukkerijen- en Heidelberg zelf, maar ook toeleveranciers met dezelfde problematiek te maken hebben. Daarbij meldt Hundsdörfer papier-, inkt- en kleefstoffabrikanten. En zegt dat Heidelberg alles op alles zal zetten om alle relaties bij te staan in deze periode en dankt de minister voor het al toegezegde economische ondersteuningspakket die de liquiditeitsposities moet verbeteren. De ondersteuning bij werktijdverkorting plus de andere maatregelen zijn volgens de ceo waardevolle elementen om overlevingskansen te vergroten in een situatie zoals die nog nooit eerder is vertoond.

Smeken om snellere hulp

Maar waar nog aan gewerkt moet worden volgens de directeur van Heidelberg is het snel realiseren van een ongecompliceerde toegang tot de regelingen. Hij verzoekt -smeekt- de minister om daarin snel te handelen, omdat het water de ondernemers nu al tot aan de lippen staat. ´Ze hebben het geld nu nodig, om de dramatische omzetteruggang als gevolg van het coronavirus aan te kunnen.´

Onbureaucratisch

Heidelberg/ceo Rainer Hundsdòrfer sluit af met het verzoek om nu snel en onbureaucratisch te handelen.