Abonneren  Inloggen

BDUmedia in problemen met lokale kranten

23 maart 2020

Ook uitgevers van lokale media merken de effecten van nu nog meer wegvallende advertentie-inkomsten. BDUmedia, onder meer uitgever van de Barneveldse Krant en Barneveld huis-aan-huis, is hard getroffen door de coronacrisis. Het mediabedrijf zag in korte tijd meer dan de helft van de advertentie-inkomsten wegvallen. De toekomst van de Barneveldse Krant hangt aan een zijden draadje.

Algemeen directeur Heiko Imelman windt er op barneveldsekrant.nl geen doekjes om. Het Barneveldse mediabedrijf - met in totaal 215 medewerkers, circa 200 freelancers en 4500 bezorgers - heeft door de weggevallen omzet een fors liquiditeitsprobleem. 'Na een aantal zware jaren hadden we in 2020 de stijgende lijn weer te pakken, maar er zit nog te weinig vlees op de botten om de klappen van deze crisis te kunnen opvangen.'

Nood is hoog

De nood is hoog. Het is de vraag of het aangekondigde steunpakket van de overheid op tijd komt. 'Daarom doen we ook nadrukkelijk een beroep op lezers die nog geen abonnee zijn en de laatste weken veel gratis artikelen hebben gelezen over de coronacrisis. Dit is hét moment om ons werk te steunen door een (proef)abonnement  te nemen of éénmalig een bedrag te doneren. Met de steun van onze lezers is het mogelijk om de lokale nieuwsvoorziening in de regio Barneveld in stand te houden.'

Adverteerders verkeren ook in zwaar weer

Ook over andere titels wordt de noodklok geluid, meldt De Gooi- en Eemlander die verwijst naar sites van andere lokale titels. ‘De Soester Courant en de Baarnsche Courant vrezen voor hun voortbestaan. Dit melden beide lokale kranten zaterdagavond op hun website.’ De BDU-directeur wijst er zelf ook op in zijn gesprek met barneveldsekrant.nl. Naast de Barneveldse Krant geeft BDUmedia nog ruim dertig lokale kranten en websites uit. Imelman: 'In tegenstelling tot wat veel mensen denken doen we dat volledig zonder subsidies. We zijn als bedrijf vooral afhankelijk van adverteerders die nu zelf ook in zwaar weer verkeren.' 

Lees meer op barneveldsekrant.nl.