Abonneren  Inloggen

Sterkte in deze barre periode

17 maart 2020

PRINTmatters wenst iedereen in en rondom de print- en signindustrie veel sterkte en een goede gezondheid in deze barre coronaperiode.

Vorige week schreven we al over het direct wegvallen van opdrachten bij signbedrijven. Evenementen zijn gecanceled. Dat betekent geen standbouw en alle daarbij benodigde print. Een directe ramp voor veel signondernemers, die direct al werktijdverkorting aanvroegen.

Minder werk voor drukkers

Het mag overduidelijk zijn dat het wegvallen van events ook voor drukkers effect heeft. Geen uitnodigingen, geen flyers, bedenk het maar en het is er bij nodig. In de vorige crisis stapten veel klanten van die bedrijven over op digitaal. Weten jullie het nog? Ooit bestonden er papieren jaarverslagen en nieuwsbrieven. Nu de economie op zijn gat ligt, betekent dat opnieuw dat orders uitgesteld worden en zelfs wegvallen. Ook de extraatjes vallen weg. De nu afgezegde evenementen, zoals de Formule 1, zorgen altijd voor mooie inhakers. Dat zie je terug op verpakkingen. Die worden vaak voorzien van een extra drukwerk, zoals het vouwkarton promotie-drukwerk op bijvoorbeeld de bierkratten. Vanuit de reclamewereld zagen we berichten over het wegvallen van werk door deze ontwikkelingen. En als daar uit wegvalt, valt er ook iets weg bij ‘ons’. Al met al een barre periode.

Geen drukwerk afhalen op productielocatie

De print- en signbedrijven mogen gelukkig nog doorwerken, maar hebben net als alle andere ondernemingen te maken met de overheidsadviezen. Het eerste advies is om zo veel mogelijk thuis te werken. Dat vergt van ondernemers en hun personeel een enorme inzet op alle fronten. Zij doen er duidelijk veel aan om onderling en met relaties de fysieke nabijheid tussen mensen zo veel mogelijk te vermijden. Op maandag 16 maart ontvingen wij veel berichten, waaruit bleek dat print- en signbedrijven en hun leveranciers hun verantwoording nemen. Maatregelen worden genomen om zo veel thuis te werken en in kleinere aantallen op de zaak de (met name kantoor)ruimtes te delen. Maar ook zijn bedrijven gestopt met het laten afhalen van drukwerk en zijn vertegenwoordigers in plaats van op de weg, nu voor zover er mensen zijn om te bellen, nog meer aan de telefoon te vinden.

Misschien zijn er ook positieve ontwikkelingen te vinden. We zagen al berichten dat mensen extra vrijetijdsmiddelen online bestellen. Het is te hopen dat daar ook de nodige boeken en cursusmaterialen tussen zitten. Het team van PRINTmatters wenst iedereen in en rondom de print- en signindustrie in ieder geval veel sterkte en een goede gezondheid in deze barre coronaperiode.