Terug naar overzicht

Print

Heidelberger Druckmaschinen switcht naar open platform technologie

Heidelberger Druckmaschinen gaat niet omvallen, gooit haar platform open voor andere partijen en acht JDF/XJDF geen geschikte standaard voor data-uitwisseling. Zie hier de essentie van de speech van ceo Rainer Hundsdörfer tijdens het Online Print Symposium in München.

  • 5 mrt 2020

In Handelsblatt - zeg maar het Financieele Dagblad van Duitsland - verscheen onlangs een vernietigende analyse over de situatie bij Heidelberger Druckmaschinen. Het bedrijf zou met schulden zijn overladen, cashflowproblemen hebben en een strategische zwabberkoers volgen: inzetten op het laten leasen van machines en abonnementsmodellen en daarmee je lot verbinden aan dat van je klanten, of toch maar terug naar de meer lineaire verkoopmodellen? Alle negatieve publiciteit noopte ceo Rainer Hundsdörfer 3 maart na zijn podiumentree op het Online Print Symposium in München tot de bezwering dat het voortbestaan van Heidelberger Druckmaschinen “ondanks sommige uitingen in de media” niet in gevaar is; het transformatieprogramma van de Duitse gigant zou volgens plan en “op target” verlopen.

Zestig keer de Kölner Dom op

Hundsdörfer benadrukte dat “Heidelberg” toewerkt naar bedienonafhankelijke “push-to-stop” machineconcepten en maakte de metafoor met het moderne koken. Daarbij geeft bijvoorbeeld de stoomoven op een scherm weer wanneer welk ingrediënt moet worden toegevoegd om aan het eind de best mogelijke maaltijd te kunnen consumeren. ‘Grafische bedrijven zullen zichzelf in de toekomst met duidelijk minder gekwalificeerde mensen moeten redden. Dat vraagt om autonomere processen, en dat niet alleen: de lichamelijke belasting van operators moet fors omlaag door automatisering en robotisering van de drukplatenlogistiek. Een gemiddelde operator sjouwt dagelijks zoveel met drukplaten dat dit qua belasting overeenkomt met het zestig keer beklimmen van de Kölner Dom.’

Total Cost of Ownership is wat echt telt

Heidelberg zal altijd de duurdere machines blijven leveren, maar wil door de integratie van steeds meer slimme oplossingen rondom het drukken bijdragen aan een aantrekkelijk lage “Total Cost of Ownership”, zo stelde Hundsdörfer. Met andere woorden: niet de initiële kosten voor de drukmachine maken of breken een grafisch bedrijf, maar het totale plaatje van alle drukwerkgerelateerde kosten. De ceo meldde dat het wereldwijde drukvolume qua waarde al jaren schommelt rond 400 miljard euro. Liefst 20% - tachtig miljard euro - hiervan zou verspilling door fouten betreffen. Daarbij maakte hij een verschil tussen het drukken en de nabewerking. ‘Bij veel grafische bedrijven verloopt het drukken redelijk gestroomlijnd. Vervolgens gaat het drukwerk voor de nabewerking naar “het museum”, een andere ruimte waar chaos heerst. In de nabewerking is nog heel veel te winnen.’

Radicale ommezwaai naar open platform

Hundsdörfer maakte een heuse paradigmaverandering bekend, zo beoordeeelde congresvoorzitter Bernd Zipper nadien: Heidelberger Druckmaschinen werkt aan een open platform dat op DRUPA 2020 moet worden ontvouwd, waar alle softwareleveranciers en systeempartners van klanten op aan moeten kunnen haken. Hundsdörfer verklaarde nader: ‘Het gaat in de grafische sector niet meer alleen om de beste machine, maar om het platform dat alles verbindt. Door gesprekken met onze klanten is Heidelberg er de laatste paar jaar achter gekomen dat platformen alleen nog functioneren als ze open zijn. Het enige gesloten platform dat ik ken en dat functioneert is iOs van Apple. De vraag is hoelang nog.’

“JDF/XJDF niet goed genoeg”

Een algemeen, goed werkend platform voor datauitwisseling is onmisbaar voor de werking van zo’n open platform. Hundsdörfer baarde in München opzien door te stellen dat ‘JDF/XJDF niet de standaard voor datauitwisseling meer kan zijn, omdat het simpelweg niet goed genoeg is’. Ondanks het feit dat Heidelbergs Workflow Architect Rainer Prosi als Technical Officer betrokken is bij het internationale project “CIP4”, stelde Hundsdörfer dat Heidelberger Druckmaschinen ‘nog zoekt naar een datauitwisselingsformaat dat goed functioneert.’  

Plaatje dat Rainer Hundsdörfer tijdens het Online Print Symposium in Mümchen toonde. Iedereen moet bij "Industry 4.0" door één open platform toegang krijgen tot alle deelsystemen, wat een krachtige standaard voor data-uitwisseling en eenduidige interfaces vereist. Binnen het Internet of Things moeten data uit de werkende machines worden afgevangen en gedeeld en ook de logistiek moet verregaand zijn geautomatiseerd. Doordat alles en iedereen binnen een productieketen aan elkaar is verbonden valt veel optimalisatiewinst te boeken. Grafische bedrijven kunnen hierdoor efficiënter opereren waardoor zij financieel gezonder kunnen worden dan nu het geval is.