Abonneren  Inloggen

Ja-ja-stickers in Utrecht voorlopig van de baan

25 februari 2020

Bewoners van Utrecht die het plaatselijke huis-aan-huisblad nog wilden ontvangen, moesten een ja-ja-sticker op hun brievenbus plakken. Dat is in strijd met Europese regels, oordeelt het hof.

Utrecht mag voorlopig geen systeem met ja-ja-stickers voor het plaatselijke huis-aan-huisblad invoeren, meldt nrc.nl. De gemeente wilde om milieuredenen dat reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen niet meer mochten worden bezorgd bij huizen zonder sticker, maar dat is in strijd met de persvrijheid, heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dinsdag bepaald.

Om met name het aantal verspreide reclamefolders terug te dringen wilde de gemeente dat bewoners vanaf 1 januari standaard geen enkel ongeadresseerd drukwerk meer zouden ontvangen. Met een ja-nee-sticker (alleen huis-aan-huisbladen) of ja-ja-sticker (huis-aan-huisbladen én reclamefolders) zouden bewoners kunnen aangeven dit soort drukwerk wel op de deurmat te willen vinden. De uitgever van het Stadsblad Utrecht, DPG Media, vreesde echter de dupe te worden van die regeling.