Terug naar overzicht

Print

Staking voor cao dreigt bij Crown van Gelder

Acties of zelfs een algehele werkonderbreking dreigen bij papierfabriek Crown van Gelder in Velsen. ‘Werknemers hebben zich flexibel getoond, maar willen nu toch echt mee profiteren van hernieuwde bedrijfswinsten,’ zo verklaart bestuurder Peter Böeseken van CNV Vakmensen de actiedruk.

  • 10 feb 2020

Inzet is een nieuwe, eenjarige cao die gelijk loop met het kalenderjaar 2020. In die tijd moeten de lonen met 5% omhoog en de ploegentoeslagen aangepast. Böeseken: ‘Sinds november vorig jaar zijn we al in onderhandelingen met de directie over een nieuwe cao. Het eindbod, dat uiteindelijk werd neergelegd door de directie, is volstrekt onder de maat. De werknemers staan daarom ook tamelijk vierkant achter hun bereidheid om te gaan staken, zo bleek tijdens de daartoe gehouden actievergaderingen.’

Het gaat goed

De CNV Vakmensen-onderhandelaar beklemtoont dat het nu weer goed gaat met papierfabriek Crown van Gelder in Velsen. ‘Er zijn ook boekjaren geweest met slechtere resultaten. Maar toen hebben de werknemers ook heel bewust mee geademd in hun cao-verlangens. Nu het weer beter gaat, moet dat mee ademen in omgekeerde richting mogelijk zijn. Daar is niets onredelijks aan.’

Ultimatum

Het op 10 februari uitgebrachte ultimatum verstrijkt op donderdag 13 februari om 12.00 uur. Als de papierfabriekdirectie niet ingaat om de eisen dan lijken acties onvermijdelijk.