Terug naar overzicht

Print

Komori koopt MBO groep

De Japanse Komori Corporation en de vennoten van de Duitse MBO-Gruppe zijn overeengekomen dat de MBO groep wordt overgenomen door Komori. De overname moet nog wel langs de kartelwaakhond.

  • 10 feb 2020

Sinds de start in 1923 produceert Komori drukpersen. In 2009 is Komori ook actief in het daaropvolgende traject. Denk aan snij- en stansmachines, stapelkeerders en andere toepassingen voor met name het verpakkingsdruksegment. De focus is gericht op diversifiëring van het productportfolio.

De Duitse MBO-gruppe stamt uit 1965. Deze groep is wereldwijd actief vanuit de hoofdzetel in Oppenweiler bij Stuttgart. De core-business is nabewerking, met machines en automatiseringsoplossingen voor het verder verwerken van digitaal- en offsetdrukproducties. Met merken als Herzog+Heymann worden segmenten als mail en pharma bediend. MBO biedt ook de CoBo-Stack, de robot ontwikkeld voor afstapelen van vouwproducten.

Met de koop van MBO wordt het voor Komori mogelijk om de hele procesketen van druk en nabewerking met IoT gebaseerde cloudoplossingen als KP-Connect wereldwijd te vermarkten. Met deze acquisitie verwacht Komori nu ook invulling te kunnen geven aan post-press vraagstukken in het commerciële drukwerksegment.
In het voorjaar ging de overname door Heidelberg van de vouwmachinetak van MBO niet door nadat het ‘Bundeskartellamt’ de voet dwars zette.