Abonneren  Inloggen

Komori koopt MBO groep

10 februari 2020

De Japanse Komori Corporation en de vennoten van de Duitse MBO-Gruppe zijn overeengekomen dat de MBO groep wordt overgenomen door Komori. De overname moet nog wel langs de kartelwaakhond.

Sinds de start in 1923 produceert Komori drukpersen. In 2009 is Komori ook actief in het daaropvolgende traject. Denk aan snij- en stansmachines, stapelkeerders en andere toepassingen voor met name het verpakkingsdruksegment. De focus is gericht op diversifiëring van het productportfolio.

De Duitse MBO-gruppe stamt uit 1965. Deze groep is wereldwijd actief vanuit de hoofdzetel in Oppenweiler bij Stuttgart. De core-business is nabewerking, met machines en automatiseringsoplossingen voor het verder verwerken van digitaal- en offsetdrukproducties. Met merken als Herzog+Heymann worden segmenten als mail en pharma bediend. MBO biedt ook de CoBo-Stack, de robot ontwikkeld voor afstapelen van vouwproducten.

Met de koop van MBO wordt het voor Komori mogelijk om de hele procesketen van druk en nabewerking met IoT gebaseerde cloudoplossingen als KP-Connect wereldwijd te vermarkten. Met deze acquisitie verwacht Komori nu ook invulling te kunnen geven aan post-press vraagstukken in het commerciële drukwerksegment.
In het voorjaar ging de overname door Heidelberg van de vouwmachinetak van MBO niet door nadat het ‘Bundeskartellamt’ de voet dwars zette.