Terug naar overzicht

Premium artikel Print

Xerox sluit Impika-vestiging

In 2013 kreeg Xerox met de overname van Impika toegang tot belangrijke inkjetdruktechnologie. In 2014 verrees op dezelfde locatie nabij Marseille een Research Center. Onlangs werd de gehele Impika-locatie gesloten en werden de machines en het Intellectueel Eigendom weggesluisd naar Noord-Amerika. Vanwaar deze lang stilgehouden stap?

  • 14 jan 2020

In juli 2019 en mogelijk al veel eerder nam Xerox het besluit om Impika te sluiten, maar de Franse wet verplichtte het Amerikaanse bedrijf tot inspanningen om banen van de medewerkers te behouden. Zowel Kyocera als EFI wilden Impika overnemen, maar de onderhandelingen hierover liepen op niets uit. Op 20 december 2019 sloot Impika (inclusief het Research Center), waarbij 141 banen verloren gingen.
Impika was opgezet in 2003 in Aubagne, een dorpje nabij Marseille. Het meeste personeel kwam indertijd van GemPlus, dat technieken had ontwikkeld voor het printen op kunststof voor toepassingen als credit cards en slimme pasjes. Als relatief klein bedrijf ontwikkelde Impika innovatieve single pass printers zoals de hieronder afgebeelde iPrint extreme. Daarmee was het bedrijf een interessante overname-optie voor grote producenten van digitale persen.


Op de Drupa 2012 maakte Impika goede sier met de iPrint eXtreme, een inkjetpers met gigantische touchscreens die het conventionele controlepaneel voor de operator vervangt.

In 2013 leek Impika dan ook een slimme overname van Xerox, temeer omdat Xerox een concurrentieachterstand had in te halen op het gebied van inkjet. Tot dan toe had Xerox de eigen inspanningen gericht op haar waterloze Production Inkjet System, waarvan de verkopen tegenvielen.

Registreer en lees 3 maanden elke maand 3 premium artikelen gratis.

Om dit artikel te kunnen lezen moet u zich registreren. Registreer nu en lees 3 maanden lang elke maand 3 premium artikelen naar keuze gratis!