Terug naar overzicht

Print

Boete voor fout bezorgde folder

Elke verkeerd bezorgde reclamefolder kan straks een boete van 500 euro opleveren. Met die sanctie wil de gemeente Den Haag de nieuwe regels rondom ongeadresseerde folderbezorging versterken.

  • 20 dec 2019

Ook Den Haag is om. Bezorging van ongeadresseerd drukwerk gaat in de ban. Consumenten in Den Haag moeten een speciale ja/ja brievenbussticker aanvragen als ze nog reclamefolders in de bus willen ontvangen. Bedrijven die de sticker aan hun laars lappen en toch bezorgen bij ‘stickerlozen’, riskeren een boete van 500 euro per verkeerd bezorgd exemplaar.

GroenLinks

De Haagse wethouder Liesbeth van Tongeren maakte deze week bekend dat ze hoopt op deze manier ruim 30 kilo oud papier per huishouden per jaar minder te hoeven inzamelen. De GroenLinks-politica is niet alleen verantwoordelijk voor de afvalinzameling, maar ook voor duurzaamheid, aldus het AD, regio Den Haag. Door in navolging van de gemeente Amsterdam de regels voor reclamefolders aan te scherpen, hoopt ze op beide dossiers een grote slag te kunnen slaan.

Boete van 500 euro voor één fout bezorgde folder

Om te voorkomen dat folderbezorgers de nieuwe regel aan hun laars lappen, belooft Van Tongeren streng te gaan handhaven. Wie na een waarschuwing toch nog wordt betrapt op overtredingen, kan een boete in het vooruitzicht zien van 500 euro per verkeerd bezorgde folder. Dat gaat dan niet om één oplage van een folder, maar om één exemplaar in één brievenbus, licht een woordvoerder van de gemeente toe, aldus het AD, regio Den Haag.

Politie of burger

Een leuke job voor de lokale politie, want die hebben toch niet zo veel om handen zou je denken. Maar nee, het is aan de burger om de bezorger er bij te lappen. Dat kan ook nog interessante cases gaan opleveren. Burgers die een folderbezorger betrappen, kunnen eenvoudigweg het algemene nummer 14070 van de gemeente bellen om hun beklag te doen. Ook komt er een speciaal formulier voor op de website van de gemeente.

Eerst een waarschuwing

Van Tongeren legt uit dat overtreders eerst worden gewaarschuwd. ‘De gemeente kan adverteerders en verspreiders van ongeadresseerd reclamedrukwerk een last onder dwangsom opleggen. Als het betreffende bedrijf opnieuw in overtreding gaat, moet deze 500 euro per verkeerd bezorgde folder betalen.’

Uitzondering voor politieke partijen

Uitgezonderd van de megaboetes zijn vrijwilligers-initiatieven en niet-commerciële organisaties. Op die manier kunnen politieke partijen reclame voor hun standpunten nog wel aan eenieder kwijt.