Terug naar overzicht

Print

Koel offsetdrukken, scheelt energie

Volgens Jacco de Vries, directeur van Rotagraphic, kan dankzij de introductie van nieuwe Technotrans-apparatuur een slag geslagen worden in conditioneren van vochtwaterbeheer en inktroltemperatuur. ‘Dat kan leiden tot meer dan 20 procent energiebesparing.’

  • 17 dec 2019

Technotrans heeft de combinatieapparatuur voor het conditioneren van het vochtwater en de temperatuurregeling van de inktrollen opnieuw vormgegeven. Dankzij nieuwe procestechnologie hebben de nieuwe apparaten een verbeterde energie-efficiëntie. ‘Bovendien converteert het bedrijf veel van zijn koel- en temperatuurregelsystemen naar het A1 veiligheidskoelmiddel R513A als onderdeel van de EU-brede F-gasregelgeving,’ zegt De Vries. Het niet-ontvlambare koelmiddel heeft een laag Global Warming Potential (GWP) en stelt geen hogere veiligheidseisen aan de gebruiker.

Energiebesparing

‘Dat nieuwe koelmiddel wordt onder meer gebruikt in de verder ontwikkelde combinatie-eenheden voor het vochtwater en de temperatuurregeling van de inkttrein alpha.c en beta.c.’ Deze volgende generatie producten voldoet aan de nieuwste normen en marktvereisten. Dankzij een nieuw koelconcept zijn de apparaten nu nog energiezuiniger. ‘De beta.c heeft twee afzonderlijke koelcircuits voor de dempingsoplossing en de temperatuurregeling van de inkteenheid, zodat beide circuits direct worden gekoeld en de interne koelcircuitpomp van vandaag kan worden weggelaten. Dit leidt in sommige gevallen tot een energiebesparing van meer dan 20 procent,’ aldus De Vries, die naast directeur ook productspecialist is bij Rotagraphic.

Omschakeling naar milieuvriendelijk koelmiddel

‘Met de R513A hebben we bewust gekozen voor een veiligheidskoelmiddel om milieu- en veiligheidsredenen. We blijven vertrouwen op niet-brandbare koelmiddelen, die de exploitanten ontlasten.’ De conversie zal plaatsvinden in de loop van de F-gasregelgeving van de EU. Het doel is om de bescherming van het klimaat te bevorderen door de uitstoot van milieuschadelijke stoffen te verminderen. Ook getroffen zijn koudemiddelen met een hoge GWP-waarde. Door over te schakelen naar de milieuvriendelijke R513A verlaagt Technotrans deze waarde aanzienlijk. Ter vergelijking: de GWP-waarde van gangbare veiligheidskoelmiddelen zoals de R407C is 1.774, terwijl die van de R513A slechts 631 is.

Tijdbesparing

In tegenstelling tot brandbare koelmiddelen, zijn lage GWP-veiligheidskoelmiddelen onderworpen aan minder strenge voorschriften. De hantering, onderhoudsintervallen en voorgeschreven lektests blijven dus op het huidige lage niveau. Dit bespaart operators tijd en geld.