Abonneren  Inloggen

Nieuw illustratiewerk op basis van vignettencollectie Joh. Enschedé

3 december 2019

Op 6 december opent bij het Noord-Hollands Archief de tentoonstelling ‘Van Groot naar Klein naar Groot’. Een tiental illustratoren is uitgenodigd om op basis van de vignettencollectie van drukkerij Joh. Enschedé nieuw werk te maken dat tot de verbeelding spreekt.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is de overvloed aan beeld die elke dag aan ons allemaal voorbijschiet. Bijna iedereen maakt tegenwoordig beeld en het is er dan ook in alle soorten en maten. Maar wat vertellen beelden ons eigenlijk, hoe komen ze bij ons binnen en hoe verwerken we ze? Welk beeld onthouden we echt en is goed genoeg om zich in alle maten staande te houden?

Liefde voor detail

Tien toonaangevende Nederlandse illustratoren zijn door gastcurator Marlies Visser, tevens organisator van de Haarlemse Illustratie Biënnale, gevraagd om nieuw werk te maken dat in allerlei vormen en maten tot de verbeelding spreekt. Als basis hiervoor diende de vignettencollectie van drukkerij Joh. Enschedé. Illustratoren Joost Swarte, Geertje Aalders, Emiel Steenhuizen, Ikram El Messaoudi, Daphne Prochowski, Saša Ostoja, Zeloot, Bodil Jane, Guido de Boer en Friso Blankevoort namen de uitdaging aan. Zij allen hebben de collectie van drukkerij Joh. Enschedé bekeken en gingen aan de slag met als resultaat een kleine collectie van hoogwaardige illustraties, vervaardigd met ongelofelijk veel liefde voor detail.

 

 

 

Ook voor blinden en slechtzienden

Het werk wordt in verschillende vormen en maten in de Commandeurszaal van de Janskerk in Haarlem gepresenteerd. Voor het eerst is er in een tentoonstelling bij het Noord-Hollands Archief ook geëxperimenteerd met presentatievormen die geschikt zijn voor blinden en slechtzienden. Zo kun je inzoomen op de beelden en sommige werken via voelplaten ervaren. Een deel van de vignettencollectie Joh. Enschedé is momenteel in de tijdelijke tentoonstelling van de tentoonstelling ‘Joh. Enschedé in de Janskerk’ te zien. 

De tentoonstelling is geopend van 9 december 2019 tot 28 februari 2020 (m.u.v. 25, 26, 27 december en 1 januari en op 24 en 31 december tot 15.30 uur) van ma t/m vr 9.00-17.00 uur en op za 21 december, 18 januari en 15 februari 10.00-16.00 uur. Gratis entree. Janskerk, Jansstraat 40, 2011RX Haarlem.

Afbeeldingen: openingsafbeelding is van de hand van Ikram El Messaoudi, de 'luchtballonnen' is van Friso Blankevoort en het rode vignet is gemaakt door Saša Ostoja.