Terug naar overzicht

Print

Xerox gaat er harder in, nu HP niet wil

Een maand geleden kondigde Xerox aan het vier keer grotere HP te willen overnemen. Nu de raad van bestuur van HP aangeeft niet te willen praten, wordt de toon van Xerox-ceo John Visentin agressiever.

  • 28 nov 2019

Er gingen al harde woorden over en weer. HP reageerde eerder op de overnameplannen van Xerox door het ‘agressieve woorden en acties’ te noemen en wreef fijntjes het mislukken van de fusie tussen Fujifilm en Xerox nog even in. HP zegt niet verder te willen. Bestuursleden ceo Enrique Lores en voorzitter Chip Bergh stuurde 24 november een (openbare) brief naar Xerox-ceo John Visentin waarin ze de afwijzing van het aanbod van Xerox herhaalden met onder meer de woorden dat het voorstel een significante onderwaardering voor HP toonde. Er is vanuit HP geen definitief einde aan de interesse.

Xerox

Volgens Printweek houdt men de communicatiekanalen open, maar de mannen gaven in hun brief ook aan te twijfelen aan de korte termijn gezondheid en de lange termijn levensvatbaarheid van Xerox. Ze beschouwen het voorstel als opportunistisch met te weinig onderbouwing. Ook gaf HP aan dat de beëindigde betrokkenheid van Xerox in de Fuji Xerox joint venture een strategisch gat veroorzaakt heeft in het portfolio van Xerox. HP heeft ook twijfels over de technologische middelen, de R&D ‘pijplijn’ en het toekomstige product gamma van Xerox.

HP-reorganisatie

Voor Xerox-ceo John Visentin is de reactie van HP reden om er stevig tegenaan te gaan. Hij beschuldigt HP (ook via een openbare brief) van duistere en misleidende uitspraken en zegt nu zijn aanbod direct aan de aandeelhouders te richten. Hij is het niet eens met de uitspaken van HP over onder meer de mislukte fusie met Fujifilm en beschrijft HP’s eigen kostenbesparingsplan als te bescheiden, duur en tijdrovend. ‘Jullie mogen onze agressieve technieken dan niet op prijs stellen, wij zullen ons er niet voor verontschuldigen,’ zegt Visentin. ‘De meest efficiënte manier om te bewijzen dat de overname een goed plan is, is een due diligence onderzoek aan beide kanten, dat jullie blijven weigeren en wij blijven eisen. Wij gaan direct de aandeelhouders benaderen om hun steun te verkrijgen om de raad van bestuur van HP te dwingen het juiste te doen.’