Terug naar overzicht

Print

Xerox wil HP overnemen

Volgens berichten op Amerikaanse kranten en tv-zenders heeft Xerox aangegeven HP te willen overnemen. Bijzonder, want HP is 4 x groter dan Xerox.

  • 8 nov 2019

Onder meer The New York Times meldt dat Xerox beide bedrijven wil samenvoegen. HP zou hebben gemeld dat Xerox een overnamebod uitgebracht heeft na regelmatige gesprekken over een mogelijke combinatie van de bedrijven. In het bericht van HP staat dat ze bekend staan om het ondernemen van actie als ze er beter van kunnen worden en de actie het belang van de aandeelhouders dient. Een fusie zou een oplossing zijn voor de twee ondernemingen die de laatste jaren problemen kennen door een afnemende vraag naar geprinte documenten en inkt.

Volgens Xerox-woordvoerder Caroline Gransee-Linsey is er sprake van consolidatie in de industrie en zijn de eersten die actie ondernemen de partijen met een voorsprong. ‘We kijken uit naar voortzetting van dit proces om zo extra waarde voor de aandeelhouders te creëren.’

Volgens The Inquirer gaat het om een bod van een partij (Xerox) met een jaaromzet van 7 miljard dollar op een bedrijf (HP) dat 27 miljard omzet realiseert.

De achterliggende gedachte is volgende The New York Times verbeteren van de positie door snijden in de kosten. Er zou zo’n 1,5 miljard dollar op jaarbasis bespaard kunnen worden. Beide bedrijven hadden recent al aangegeven de broekriem flink aan te trekken. Xerox plant een kostenreductie van 640 miljoen dollar en bij HP zou het personeelsbestand van rond de 90.000 man met 16 procent ingekrompen moeten worden.