Abonneren  Inloggen

Een futuristische reis door de wereld van print

31 oktober 2019

Hoe ziet het gedrukte kunstwerk eruit in 2079? Zal het nog bestaan of heeft de digitale wereld de tactiele media dan voorgoed verdrongen? Dat is het onderwerp van de tentoonstelling Cmd P for (reality) 2079, die op 2 november opent in het Allard Pierson in Amsterdam.

Voor de tentoonstelling selecteerden AGA en curator Sofie Dederen vier internationale kunstenaars die onderzoek doen naar print en speculeren over de toekomst van het medium. Wie zal bepalen wat en hoe we overdragen, en hoe werkt de vluchtigheid van digitale media door op toekomstige generaties en hun machtsstructuren? In wisselwerking met de conservatoren en de collectie van het Allard Pierson onderzoeken de kunstenaars bovenstaande vragen. Zo creëert de expositie nieuwe verbindingen tussen toekomst, heden en verleden.

60 Jaar AGA Lab

Aanleiding van het onderzoek is het 60-jarig bestaan van AGA LAB. Als collectieve maak- en onderzoeksplek geeft AGA LAB kunstenaars, ontwerpers en fotografen de ruimte om zich te richten op materiaal, beeld en techniek. In 1958 werd AGA LAB voor kunstenaars opgezet als ‘Amsterdams Grafisch Atelier (AGA)’. De faciliteiten die de werkplaats tegenwoordig biedt, geven ruimte om te experimenteren met grafische technieken zoals zeefdruk, ets, lithografie en digitale technieken.

Allard Pierson

Cmd P for (reality) 2079 vindt plaats in het deels getransformeerde Allard Pierson, een samengaan van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het museum beoogt met de samenvoeging van collecties en aanpassingen in het gebouw, het historische markante pand aan het Rokin meer te openen naar het publiek. De hernieuwde programmering zoals ‘Allard Pierson Live’ en het artistiek onderzoek Cmd P for (reality) 2079 geven mede vorm aan dit proces.

http://agalab.nl/

https://www.allardpiersonmuseum.nl/