Terug naar overzicht

Print

Nieuwe RMGT pers geïnstalleerd bij Verspecht

Bij drukkerij Verspecht in het Belgische Londerzeel is onlangs een RMGT 920PF-8 achtkleuren drukpers met LED UV droging geplaatst.

  • 28 okt 2019

Een bewuste keuze volgens de directeuren Paul Maesfrancx en Johan Van den Driesschen (r): ‘Onze vorige RMGT 920ST-5 vijfkleuren 16-paginapers heeft twee jaar volle bak gedraaid, maar we zaten echt aan de limiet van onze productiecapaciteit. Met de nieuwe pers komt het drukwerk schoon en weer en meteen klaar voor afwerking uit de machine. Dat levert een enorme tijdswinst op en geeft ons terug de nodige ademruimte.’

Andere markt
Maesfrancx en Van den Driesschen omschrijven Drukkerij Verspecht als een allround commerciële drukkerij. ‘Wij drukken en werken alles in huis af. Van de kleinste flyers, brochures en catalogi, tot tijdschriften en zelfs nog heel veel handelsdrukwerken zoals doorschrijfpapier, briefpapier en enveloppen.’ Toen drukkerij Verspecht twee jaar terug de RMGT 920ST-5 vijfkleuren 16-paginapers installeerde, ging er een nieuwe wereld voor hen open. Maesfrancx vertelt: ‘Dankzij het A1+ drukformaat, kwamen we in een heel andere markt terecht. Initieel twijfelden we nog of we de pers wel vol zouden krijgen, maar die schrik bleek ongegrond. Een gunstige prijsstelling, in combinatie met de snelheid van de pers, leverde steeds meer opdrachten op, tot we dus nu twee jaar later, beseften dat een 8-kleurenpers een nog betere keuze zou zijn en zo de limiet van het haalbare weer zou verlegd worden.’

Toeters en bellen
Hoe Drukkerij Verspecht dit dilemma ging aanpakken, was hen nog niet helemaal duidelijk, tot zich in het voorjaar een opportuniteit voordeed. Johan: ‘Wij kregen een jonge, bijna nieuwe RMGT 920PF-8 achtkleurenpers aangeboden en zo is de bal aan het rollen gegaan. Op zich een mooi voorstel, maar als we dan toch de stap gingen zetten, dan toch liever met een nieuwe machine die we helemaal naar onze wensen konden configureren en die over alle toeters en bellen beschikte om een maximale efficiëntie uit de pers te halen.’

Enorme tijdswinst
De geïnstalleerde RMGT 920PF-8 achtkleurenpers beschikt onder meer over simultane plaatwissels, automatische formaat- en dikteverstelling, automatische wassystemen, CIP4, Lithoflash inline meting en bijsturing, LED UV droging, alsook een digitale instelling van de blaaslucht. ‘De doorgedreven automatisering op deze pers is zonder meer uniek in dit segment,’ zegt Maesfrancx. ‘Neem nu bijvoorbeeld de simultane plaatwissels. Dit levert een tijdswinst op van om en bij de twee minuten per job. Niet spectaculair zou je zeggen, maar als je die tijdswinst even berekent op jaarbasis, dan praten we over bijna 2 weken productiewinst. En dan heb ik het enkel nog maar over plaatwissels. Als je de rest van de automatisering meeneemt in de berekening, dan praten we over een veelvoud van deze tijdswinst.’

Gebruiksgemak
Met de nieuwe pers is ook het gebruiksgemak voor de operatoren gestegen. Blaaslucht parameters worden digitaal ingesteld en kunnen voor later gebruik met eenzelfde soort papier of karton worden opgeslagen. Dankzij de Lithoflash inline meting hebben de drukkers de handen vrij om tijdens het drukken bijvoorbeeld reeds een volgende papierpallet klaar te zetten. Kleurmeting gebeurt om de vier vel en waar nodig wordt er bijgestuurd, waardoor het drukbeeld gegarandeerd stabiel blijft tijdens de run.

Levenswijsheid
Afsluiten doen Paul Maesfrancx en Johan Van den Driesschen met een stukje levenswijsheid.
‘De reden dat wij succesvol zijn, heeft met meerdere zaken te maken. Enerzijds ligt dat aan een correcte prijsstelling, goede kwaliteit en service, maar anderzijds zijn we ervan overtuigd dat - meer dan ooit - de goede klanten ook de goede drukkers weten te vinden. En die stelling gaat evengoed op met betrekking tot leveranciers, want zonder een goede leverancier kunnen wij het ook niet waarmaken. Om die reden werken we graag samen met manroland Benelux. Ze verdelen niet alleen goede apparatuur, maar ook het advies en de service die ze verlenen is top.’

Foto: Johan Van den Driesschen met de drukkers bij de nieuwe RMGT 920PF-8