Terug naar overzicht

Print

Tijdschriftenuitgevers maken vlucht naar Oost-Europa

Tijdschriftenuitgevers wijken uit naar Oost-Europa en kleinere Nederlandse drukkerijen nu grote grafische bedrijven als Corelio Printing en Roto Smeets zijn weggevallen. Dat blijkt uit een artikel in NRC Next.

  • 1 okt 2019

Saar Magazine, een maandblad voor 50-plus vrouwen (oplage: 30.000), wordt na het faillissement van Corelio Printing bij Printall in Estland gedrukt. Ook LINDA (eigendom van Talpa), dat na het faillissement van Corelio Printing een week later uitkwam, overweegt de productie naar Oost-Europa te verplaatsen. Sanoma laat ondertussen Donald Duck in Polen drukken. Ook grotere tijdschriftuitgeverijen als WPG (Runnersworld, Vrij Nederland etc.) en New Skool Media (NSM) onderzochten eventuele productie in Oost-Europese landen, maar zij blijven hun bladen toch in Nederland laten drukken. NSM-Directeur Erwin van Luit laat in NRC Next weten dat het bedrijf ‘redelijk in staat’ was om met andere drukkers ‘vergelijkbare deals’ te sluiten. Het bedrijf heeft na diverse faillissementen van grote drukkerijen de productie van haar negentien titels verdeeld over niet minder dan vier wat kleinere grafische ondernemingen.

Lees het hele achtergrondverhaal bij NRC Next