Terug naar overzicht

Verpakken

Metsä Board lanceert recyclebaar karton voor levensmiddelverpakkingen

Het Finse Metsä Board heeft ‘kunststofvrij, eco-barrière vouwkarton’ geïntroduceerd voor de verpakking van levensmiddelen. Het gaat om lichtgewicht karton met een dubbele, goed te bedrukken coating.

  • 27 sep 2019

De nieuwe kwaliteit heet MetsäBoard Prime FBB EB en fungeert als barrière tegen vocht en vet, waardoor het veilig kan worden gebruikt voor de verpakking van voeding en voor foodservice toepassingen.


Structuur van het eco-barrièrekarton, dat in flexo of offset bedrukt kan worden.

Met het eco-barrièrekarton, waaraan jaren van ontwikkeling vooraf zijn gegaan, speelt Metsä Board in op toekomstige wettelijke eisen aan de recycleerbaarheid van papieren en kartonnen levensmiddelverpakkingen. Een groot pijnpunt bij deze verpakkingen zijn de kunststof laminaten die weliswaar levensmiddelen beschermen tegen migratie van onder meer minerale oliën, maar die ook de recycling van het karton bemoeilijken en kostbaar maken. Het nieuwe eco-barrière karton bevat geen optical brighteners en fluorchemicaliën. Het is beschikbaar met een PEFC™- en FSC©-certificaat. 


Het prima bedrukbare MetsäBoard Prime FBB EB

Eco-barrière door herformulering van bestaande ingrediënten
Sinds Metsä Board medio september bekend maakte een oplossing te hebben ontwikkeld voor het probleem van de kostbare recycling van karton voor levensmiddelverpakkingen, wordt het alom benaderd door producenten en andere belanghebbenden, zo meldde 25 september een medewerker op de FACHPACK-beurs in Neurenberg. Hij meldde verder over de inhoud van de eco-barrière: ‘De ingrediënten hiervan zijn al tientallen jaren bekend in onze industrie. Wij hebben die ingrediënten geherformuleerd en ze een andere, beschermende toepassing gegeven.’