Abonneren  Inloggen

Fusie PostNL en Sandd gaat toch door

27 september 2019

PostNL en Sandd mogen tóch fuseren. Dat heeft het kabinet besloten. Begin september verbood toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) deze fusie, maar staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken geeft nu alsnog groen licht. Ze stelt wel een voorwaarde: postzegels mogen niet te duur worden.

Nooit eerder werd een oordeel van de ACM aan de kant geschoven door het kabinet. De toezichthouder stelde dat door een fusie tussen PostNL en Sandd een monopolist op het gebied van postbezorging ontstaat. ‘Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor 30 tot 40 procent meer betalen voor het versturen van post’, waarschuwde ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. Staatssecretaris Keijzer gebruikt nu haar macht om het ACM-oordeel te negeren: dat doet zij om de postbezorging ‘betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar’ te houden ‘in een sterk krimpende markt’, zo laat ze aan de Tweede Kamer weten. 

'Ordinaire politieke powerplay'
De verwachting was al dat Keijzer het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt links zou laten liggen. PRINTmatters schreef eerder een analyse waarin het deze vorm van politieke powerplay afkeurde.