Terug naar overzicht

Creatie

Leesbaar dankzij lichaamswarmte

Kunstenaresse Yiota Demetiou heeft een bundel liefdesgedichten uitgebracht, getiteld To You. Op zich niet wereldschokkend, ware het niet dat de teksten alleen leesbaar zijn met behulp van lichaamswarmte.

  • 11 sep 2019

De uitgave wekt met thermografische inkt, die reageert op warmte. Normaal gesproken wordt deze techniek gebruikt voor promotionele items, accutesters en thermometers, maar Demetiou wilde graag eens de grenzen van deze techniek opzoeken. De inkt die zij gebruikte, werkt met vloeibare kristallen, die zich bij een specifieke temperatuur heroriënteren, waardoor zij van kleur lijken te veranderen en de tekst leesbaar wordt.

To you is geproduceerd in een oplage van 150 stuks en kost 75 Britse ponden.

 

Geheel uniek zijn dit soort experimenten overigens niet, want thermografische inkten zijn ook ‘gewoon’ als drukwerkveredeling verkrijgbaar. Zo gebruikte het vakblad Verpakken een aantal jaren geleden ook al eens thermografische inkt op de cover. Die werkte overigens omgekeerd: door hem in de koelkast te leggen, ontstond het beeld.

En in 2017 werd er al een warmtegevoelige editie uitgebracht van het boek  ‘Fahrenheit 451’ (niet geheel toevallig de temperatuur waarop papier ontbrandt), die alleen leesbaar was door hem op te warmen.