Terug naar overzicht

Premium artikel Print

Vier misvattingen rondom “Industry 4.0”

Er bestaat geen blauwdruk voor “Industrie 4.0” en digitalisering binnen productiebedrijven. Dat stelt Sigrid Wenzel, professor aan de Universiteit Kassel. Daar leidt zij binnen het instituut voor productietechniek het vakgebied “Productieorganisatie & Fabrieksplanning”. Wenzel noemt op print.de de vier belangrijkste denkfouten rondom Industry 4.0 in de grafische industrie.

  • 10 sep 2019

Wenzel vermijdt zoveel mogelijk het begrip digitalisering. Liever praat ze over digitale transformatie omdat dit begrip het noodzakelijke veranderingsproces waar elk bedrijf mee worstelt beter beschrijft. Sigrid Wenzel: 'Het gaat niet om de inzet van IT sec'‘Het gaat niet om de inzet van IT sec, maar om een stapsgewijze verbetering van losse processen binnen één totaalsysteem. Pas wanneer de huidige processen zijn geanalyseerd en verbeterd, worden deze in het totaalsysteem ingebracht en met IT ondersteund. Daarvoor heeft een bedrijf vakmensen nodig met tevens verstand van ondernemen: mensen die uitdagingen goed kunnen analyseren, oplossingen kunnen bedenken en die de acties die daaruit voortvloeien kunnen oplossen door over de grenzen van afdelingen heen te kijken en die afdelingen hierbij te laten samenwerken.’

Veel woorden, achterblijvende daden
Wenzel stelt dat Industry 4.0 betrekking heeft op alle soorten drukkers: commercieel drukwerk, verpakkingsdrukwerk, sign, enzovoort. Ze is kritisch: ‘Bijna iedereen praat over digitalisering en Industry 4.0, maar lang niet alle ondernemers hebben hun woorden omgezet in daden. Sommige vaak grotere bedrijven zijn al wel ver gevorderd met het benutten van digitale planningmethoden en de invoering van IT-ondersteunde processen. Andere bedrijven worstelen met bestandsuitwisselingsformaten en blijven nog steken bij Industrie 2.5.’

De vier grootste misvattingen
Wenzel noemt de volgende vier meest voorkomende denkfouten rondom Industry 4.0:

Optimalisering van deelsystemen is nuttig
Vaak leidt blind staren op een deel tot het vergeten van het geheel.

Registreer en lees 3 maanden elke maand 3 premium artikelen gratis.

Om dit artikel te kunnen lezen moet u zich registreren. Registreer nu en lees 3 maanden lang elke maand 3 premium artikelen naar keuze gratis!