Terug naar overzicht

Print

De toekomst van diepdruk op het spel

De officiële naam van de jaarlijkse conferentie van de Europese organisatie van diepdrukkers is ERA Packaging and Decorative Conference. Speciale focus is er echter op een mogelijk verbod op chroomtrioxide, dat volgens ERA essentieel is voor het maken van diepdrukcilinders.

  • 4 sep 2019

Het drukbeeld wordt in die met chroomtrioxide geharde cilinders gegraveerd. Dat harden is nodig omdat diepdruk wordt gebruikt voor zeer hoge oplagen en het graveren van cilinders erg duur is. Een zachtere toplaag zou het maken van extra cilinders en dus hogere kosten met zich meebrengen. Geen optie volgens de European Rotogravure Association (ERA), die ook nog geen alternatieven voor het zeer giftige en kankerverwekkende materiaal ziet (overigens zegt leverancier RotoHybrid wel een alternatief te bieden (zie http://www.rotohybrid.com/the-question-of-chrome-free-gravure/)).

Hoewel er deze keer dus veel aandacht is voor het autorisatieproces rondom chroomtrioxide en strategieën om de toekomst van diepdruk veilig te stellen, is er wel degelijk ook ruim aandacht voor de mogelijkheden en trends op het gebied van verpakken en decoratieve toepassingen. Andere onderwerpen zijn de gevolgen van de duurzaamheidsdiscussie voor diepdruk en de politieke en economische ontwikkelingen in India, dat een groeiende markt is voor diepdruk.

Dag twee van het programma biedt een bezoek aan het hoofdkantoor en de fabriek van de leverancier van graveersystemen Hell Gravure Systems in Kiel (D), waar de hele conferentie wordt gehouden.

Klik hier voor het hele programma