Terug naar overzicht

Print

Uitspraak hoger beroep JA|JA-sticker wederom uitgesteld

De uitspraak in het hoger beroep inzake de invoering van de JA|JA-sticker in de gemeente Amsterdam is voor de tweede keer uitgesteld, nu naar 24 september. Dat maakte het Amsterdamse Gerechtshof 3 september bekend. Het KVGO, Spotta en MailDB gingen in hoger beroep tegen het oordeel van de rechter dat Amsterdam de JA|JA-sticker, die afwijkt van het landelijke systeem, mag invoeren.

  • 3 sep 2019

Het Gerechtshof Amsterdam zou 3 september uitspraak doen, nadat het 10 juli aangaf meer tijd nodig te hebben voor de beoordeling van het hoger beroep. De kwestie van de JAIJA-sticker houdt in dat reclamedrukwerk - in andere steden mogelijk ook huis-aan-huisbladen - alleen mogen worden bezorgd bij adressen waar deze sticker op of bij de brievenbus zit. Daarmee zou deze sticker kunnen leiden tot een enorme inkomstenderving voor verzenders en distributeurs en voor grafische bedrijven die dit drukwerk produceren. 

MailDB: 'Winkeliers verliezen 10% omzet'
De eisende partij MailDB breekt in een reactie op het uitstel op haar website nog maar eens een lans voor reclamefolders: 'De folder is nog steeds enorm populair: 81% van de Nederlandse consumenten komt in actie na het lezen van folders en 53% zou de folders missen als die zouden verdwijnen. Ook voor de winkelier is de folder uitermate belangrijk: de folder bepaalt 29% van hun omzet. Een verandering van het huidige, goedwerkende stickersysteem kost de winkeliers naar verwachting 10% omzet. Het veelgebruikte argument van verspilling is onvoldoende steekhoudend: de folder is bij uitstek een product dat past binnen de circulaire economie. Meer dan 80% van de folders bestaat uit gerecycled papier.'

KVGO: 'We moeten afwachten'
Terwijl overal gemeentelijke initiatieven ontspruiten om reclamedrukwerk en ook - in steeds meer gevallen - huis-aan-huiskranten aan strenge wettelijke restricties te onderwerpen, laat het Gerechtshof Amsterdam de eisers MailDB, Spotta en het KVGO nog langer in de wachtkamer zitten. Namens de grafische brancheorganisatie KVGO stelt Bram ter Beek: 'Wij kunnen niet anders dan afwachten. We zien dat andere gemeenten met soortgelijke initiatieven komen. Er zijn zelfs gemeenten die de huis-aan-huis-bladen onder dit regime willen laten vallen. We hebben allerlei principiële bezwaren tegen het systeem op een rij gezet, maar ook voor onze leden staat er veel op het spel. Als het hof akkoord gaat met het nieuwe systeem vallen er veel drukorders weg. Die vrijgevallen capaciteit blijft op de markt. Het gevolg is een nog grotere druk op de prijzen. Niet alleen grote drukkerijen hebben daar last van. Ook kleinere drukkerijen zouden zeker de gevolgen ondervinden.'

Gerechtshof Amsterdam geeft summiere toelichting
PRINTmatters belde het gerechtshof Amsterdam voor een toelichting op dit hernieuwde uitstel. De persvoorlichter maakte ons weinig wijzer: 'Ik kan hiervoor geen specifieke oorzaak geven. Er wordt hier keihard gewerkt, maar bij civiele zaken is het zeker niet ongebruikelijk dat een uitspraak meerdere keren wordt uitgesteld.'

Dossier JAIJA-sticker op printmatters.nl
Lees alle actualiteiten en analyses over de JAIJA-sticker in het dossier Huis-aan-huisdrukwerk op printmatters.nl. Dit is één van de inmiddels 24 dossiers in de Kennisbank van PRINTmatters. Als abonnee kunt u bij alle artikelen op de website en dus ook in de dossiers, dus óók alle premium artikelen:

- Nog geen abonnee of proefabonnee? Kies dan hier voor één van onze drie abonnementsvormen
- Heeft u momenteel echter al een proefaccount op printmatters.nl, maar wilt u voortaan onbeperkte toegang to alle premium artikelen? Maak dan niet gebruik van de vorige optie, maar log in met uw inlognaam en wachtwoord, en kies vervolgens bij "Beheer mijn account" voor de optie om uw account te upgraden naar één van de drie (betaalde) abonnementsvormen.