Terug naar overzicht

Print

Verhaag failliet

De rechtbank Overijssel heeft op 29 juli het faillissement uitgesproken over Verhaag Drukkerij B.V. in Oldenzaal. De directie had vorige week de boel al stilgelegd vanwege gebrek aan liquide middelen.

  • 30 jul 2019

Het faillissement kost zestig mensen hun baan. De onderneming handelde onder de namen Verhaag Drukkerij en ZoGedrukt. Volgens bericht op tubantia.nl hebben de crediteuren volgens curator Holsbrink nog een kleine miljoen euro tegoed. De onderneming kwam begin vorig jaar in de problemen door een uit elkaar geklapte gloednieuwe achtkleurenpers. Volgens de drukkerij was de pers niet goed, volgens de persfabrikant had de drukker er een poetsdoek in laten vallen. Een rechtszaak, aangespannen door Verhaag leidde tot een uitspraak dat de eisers onvoldoende aannemelijk konden maken dat de pers ondeugdelijk was. Er loopt nog een bodemprocedure. De vraag is of de curator er nog heil in ziet die op te pakken.

Al eerder failliet
Tubantia noemt een bijkomend element in deze zaak. ‘Complicerende factor voor de curator is dat niet alle persen en machines van Verhaag Drukkerij eigendom zijn van de failliete vennootschap. De meeste machines zijn eigendom van grootaandeelhouder Erik Lammerink uit Ootmarsum, die ook eigenaar is van het pand. Tien jaar geleden ging de Oldenzaalse drukkerij ook al failliet. Huidig grootaandeelhouder Erik Lammerink had destijds met zijn installatiebedrijf nog veel geld tegoed van de toenmalige eigenaar en werd zodoende, tegen wil en dank, eigenaar van de drukkerij. De activiteiten droeg hij enkele jaren later over aan de huidige directeuren aan wie hij het pand en de drukpersen verhuurde.’