Terug naar overzicht

Print

Drukkerij robstolk investeert in Rapida 106-5, vernieuwt prepress en verhuist

Drukkerij robstolk uit Amsterdam maakt een reuzensprong vooruit. Van het 50/70-drukformaat stapt het bedrijf over naar een dubbel zo grote Rapida 106 met vijfkleuren en HR-UV droging van Koenig & Bauer. De jas aan de Mauritskade is al jaren te krap. Daarom verhuist de drukkerij deze winter naar de Gyroscoopweg in Amsterdam.

  • 29 jul 2019

Met het dubbele drukformaat gaat de drukkerij een bredere groep klanten aanspreken. 'Denk aan grootformaat boeken, of hogere volumes voor onze specifieke klanten,' zeggen Jacqueline van As en Tanneke Janssen. 'Het is hier in dit klassieke pand wel knus, maar we zijn elke week rond de tien uur bezig met het alleen al het verplaatsen van pallets papier.' Van As en Janssen namen in 2003 de drukkerij over. In het voorjaar van 2013 installeerden ze de eerste KBA Rapida 76 ter wereld. 'Die stap pakte geweldig uit. We zijn daarna snel gaan groeien.'

Groei is geen doel op zich voor deze drukkerij waar twintig mensen werken die vooral hun eigen weg kiezen. Ze vragen klanten om open bestanden en beelden liefst in RGB. Proeven op de pers? Geen enkel probleem. Graag zelfs. Waar andere drukkers kiezen voor het schijnbare gemak van mc-papier zijn het bij robstolk vrijwel alleen ongestreken papiersoorten die de klok slaan. Ontwerpers zijn kind aan huis. De strategie waarbij kwaliteit voor alles staat, betaalt zich uit in een almaar groeiende omzet.

Topkwaliteit
Om die groei het hoofd te bieden viel de keuze op de Rapida 106 met vijf kleuren van Koenig & Bauer en HR-UV droging. 'We zijn samen met Wifac naar Radebeul geweest om met onze files te testen. Ze kennen ons inmiddels en kijken er dan ook niet van op dat we minder geïnteresseerd zijn in de hoogste snelheden. Omsteltijden zijn wel van belang, maar uiteindelijk kijken we vooral naar de topkwaliteit die we uit de pers kunnen halen. Hoeveel inkt krijgt de pers in één keer op een vel, bijvoorbeeld? Dat is voor ons een belangrijke vraag. Je kunt prima drogen met één HR-UV-lamp, maar wij willen drie lampen die we onafhankelijk van elkaar kunnen aansturen. Hierdoor beïnvloeden we het droogproces zodat we precies het resultaat krijgen dat ons voor ogen staat.' Drukkerij robstolk koos voor een grotere persbreedte, daar waar de meeste grootformaatpersen op 720 mm blijven steken. 'Die extra centimeters zijn voor ons cruciaal. We komen beter uit met de impositie en kunnen boeken nog groter maken.'

Prepress en snijden
Met het dubbele persformaat verandert de prepress. Er komt dan ook een nieuwe Avalon N8-92E van Agfa, goed voor 36 platen per uur in 2.400 dpi, inclusief pons. De drukkerij koos voor de Energy Elite Eco-plaat, ook van Agfa. De volledig geautomatiseerde Perfecta Premium line 132 snijmachine kan uit de voeten met het grootformaat papier. De snijmachine komt naast de dubbel zo grote triltafel te staan en de nieuwe Perfecta BSW 3-1200N stapelkeerder. Het bedrijfspand van 1.350 vierkante meter in Slotermeer betekent meer dan een verdubbeling van het vloeroppervlak aan de Mauritskade. De drukhal telt 850 vierkante meter. De routing van de productie kan optimaal worden ingedeeld, zodat het verplaatsen van papier echt tot het verleden behoort.

Vertrouwen
In de tien jaar dat robstolk en Wifac samenwerken groeide het vertrouwen tussen beide ondernemingen. 'In onze wereld is niets standaard. Wifac begrijpt dat. De basisfilosofie is dat je iets maakt waar je trots op kunt zijn. Daar zoek je partners bij die dat delen. Neem de materialen in een drukkerij. Daar kun je - als je dat wilt - bijzonder lang mee gaan shoppen. Doen we niet. Wifac is onze eerste leverancier en dat houden we zo.'

Bijzondere tijd
De voorbereidingen voor de verhuizing zijn gestart. De tekeningen zijn klaar, in de bedrijfshal moet nog veel gebeuren. De Rapida 106 komt, samen met de andere machines die Wifac levert, begin komend jaar naar Amsterdam. In maart draait drukkerij robstolk op volle kracht op de nieuwe locatie. 'Of er sentimenten zijn bij het afscheid van het pand in de Amsterdamse binnenstad? We ervaren dit allemaal als een bijzondere tijd. Vakmensen hebben hier meer dan een halve eeuw prachtige, grafische producten met heel veel liefde gemaakt. Daar gaan we op onze nieuwe locatie gewoon mee door.'

Foto: In het nu nog lege pand aan de Gyroscoopweg in Amsterdam v.l.n.r.: Jacqueline van As, Robbert Amse, commercieel directeur press & packaging bij Wifac en Tanneke Janssen.