Terug naar overzicht

Print

Invoering Ja-Ja-sticker in Utrecht definitief

Utrecht voert per 1 januari 2020 de Ja-Ja-sticker in voor ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Huishoudens  krijgen alleen nog dit soort drukwerk als ze dat aangeven met een sticker op de brievenbus.

  • 19 jul 2019

Op 18 juli is tijdens de raadsvergadering besloten dat de Ja-Ja-sticker, het zogenoemde opt-in systeem, wordt ingevoerd. De maatregel moet jaarlijks miljoenen kilo’s aan papier besparen, meldt de Utrechtse Internet Courant.

Utrecht gaat verder dan Amsterdam, want in Utrecht geldt de stickerregel ook voor huis-aan-huis-bladen.

De motie voor het invoeren van de sticker werd drie jaar geleden ingediend door de Partij voor de Dieren (PvdD), GroenLinks en de ChristenUnie. Drie jaar later ligt er een raadsvoorstel, dat vandaag is aangenomen in de Utrechtse raad, met een meerderheid van PvdD, ChristenUnie, GroenLinks, D66, PvdA, CDA, Student & Starter, DENK en SP.

‘De verschillende huishoudens in Utrecht moeten nu een klein stapje zetten met het plakken van een sticker, maar de winst voor het milieu is enorm,’ zegt Maarten van Heuven van de PvdD.

‘GroenLinks is blij dat er in Utrecht een opt-in systeem voor ongeadresseerd drukwerk komt. Vanaf nu alleen nog maar folders door de bus met een ja-ja sticker,’ laat GroenLinks via Twitter weten.

Lees meer op duic.nl.