Terug naar overzicht

Print

Verhaag Drukkerij gooit de poetsdoek in de ring

Ruim een jaar geleden werd Verhaag Drukkerij in Oldenzaal getroffen door een catastrofe in haar bedrijfsvoering. Een nieuwe 8 kleurenpers knalde uit elkaar met juridisch getouwtrek als gevolg. Nu, na een jaar ploeteren op een vervangende occasion, leggen de grafici het bijltje er bij neer. Het geld is op.

  • 17 jul 2019

De discussie over de uit elkaar geknalde manroland pers leidde tot een juridische procedure. Volgens de drukkerij was de pers niet goed. Volgens de persfabrikant was de schade veroorzaakt door een in de machine gevallen poetsdoek. Uit een interview in, toen nog, Graficus – de voorganger van PRINTmatters- bleek dat het ging om een reparatie die zeker een miljoen euro zou kosten. Vandaar dat het artikel de kop meekreeg: Poetsdoek van een miljoen. De rechter raakte niet overtuigd van het verhaal van Verhaag. Mogelijk dat een bodemprocedure ooit tot een ander inzicht zou kunnen leiden, maar vooralsnog betekende de situatie een enorme last; betalen voor een pers die je niet kan gebruiken. Met behulp van een investeerder is het bedrijf doorgegaan op een gebruikte Komori.

Nu, na een jaar, blijkt dat deze constructie het tij niet heeft gekeerd. Directeur Jaap de Leeuw meldt dat je het met een goede occasion niet redt tegen partijen die de allernieuwste productiemiddelen wel in kunnen zetten. Een recent gesprek met een investeerder leidde niet tot een oplossing. Er blijken onvoldoende liquide middelen te zijn om verantwoord door te gaan; ‘Er worden geen orders meer aangenomen om te voorkomen dat die niet kunnen worden uitgeleverd en opdrachtgevers daarmee zouden teleurgesteld raken.’ Op 16 juli is dit besluit aan de ruim twintig man personeel medegedeeld. Of er faillissement wordt aangevraagd is niet duidelijk. De Leeuw: ‘De aandeelhouders hebben op korte termijn overleg over de ontstane situatie.’