Abonneren  Inloggen

Grafische sector koploper in vergrijzing - Deel 2: het debat

3 juli 2019
Premium

Hoe denken grafische ondernemers over de arbeidsmarktsituatie in hun extreem vergrijzende sector? Tijdens het "Grote Grafische Arbeidsmarktdebat" ontspon zich een levendige discussie. U leest een verslag, nadat PRINTmatters eerder al de feiten en cijfers presenteerde. 

Het Grote Grafische Arbeidsmarktdebat trok ongeveer 25 grafische ondernemers. Een bedroevend laag aantal, gegeven de ernst van het personeelsprobleem waar veel grafische bedrijven tegenaan lopen. Onder leiding van Alex Kunst en met commentaar van journalist en econoom Mathijs Bouwman werd de discussie gevoerd aan de hand van een aantal prikkelende stellingen. De recente oproep van premier Mark Rutte aan werkgevers om de lonen meer te laten stijgen kon in een zaal vol werkgevers op weinig bijval rekenen. In de grafische sector zouden de lonen de laatste jaren al met tien procent zijn gestegen, opperde een ondernemer. Bouwman meldde dat de lonen in de meeste sectoren wel degelijk verder omhoog moeten omdat deze zijn achtergebleven bij de economische groei.  ‘Werknemers te zwaar beschermd’ Volledig eens was hij het met de stelling dat werkgevers te moeilijk van hun personeel af kunnen. ‘Mensen met een vaste baan zijn te zwaar beschermd. Dat lijkt sociaal, maar dat is het niet. Mensen met flex-contracten betalen hiervoor de prijs.’ De econoom verwees naar Denemarken, waar hij een reportage maakte voor Nieuwsuur: ‘Die arbeidsmarkt is veel dynamischer. Daar kunnen werknemers gemakkelijker worden ontslagen maar wordt ook veel meer geïnvesteerd in omscholing. Daardoor komen mensen sneller weer aan het werk.’  Zelf opleiden vaak de enige wegVervolgens kwam de discussie terecht op de vraag hoe bekwame medewerkers te vinden.


Log in en lees alle premium artikelen gratis.

Om dit artikel te kunnen lezen moet u inloggen. Heeft u nog geen account? Registreer nu en lees al onze premium artikelen gratis!

Inloggen Gratis registreren