Inloggen

Kanalen als lagen

2 juli 2019
Premium

De verschillende kleurkanalen van een foto zijn te gebruiken voor allerlei bewerkingen waarbij je een zwartwit-versie nodig hebt, zoals een masker maken. Maar zo’n kanaal kun je ook gebruiken als nieuwe laag. Hoe je dat doet en wat er dan mee kan, legt Johan Elzenga uit in deze workshop.

Kleur in zwart/wit

 

Wie zich een klein beetje verdiept in de opbouw van een digitaal bestand, weet ongetwijfeld dat de kleurenfoto verschillende kleurkanalen heeft. Die kanalen zijn zwart/wit-versies van de foto, waarbij ieder kanaal de helderheidswaarden van de desbetreffende kleur voorstelt. Als we werken met een foto in RGB-kleuren hebben we dus drie kanalen; het rode kanaal, het blauwe kanaal en het groene kanaal.

Contrast en kleurverzadiging

Omdat een kanaal een zwartwit-versie van de foto is, kan je zo’n kanaal ook gebruiken voor allerlei bewerkingen waarbij je een zwartwit-versie nodig hebt. Bewerkingen waarbij een kanaal wordt gebruikt om een masker te maken, zijn redelijk bekend. Je kunt kanalen echter ook als nieuwe lagen gebruiken, en dat gaan we in deze workshop doen. We gebruiken een kanaal van deze foto om daarmee het contrast en de kleurverzadiging aan te passen. Om die lagen te verkrijgen, maak je een kopie van de foto via het menu Afbeelding - Dupliceren.Registreer en lees 3 maanden elke maand 3 premium artikelen gratis.

Om dit artikel te kunnen lezen moet u zich registreren. Registreer nu en lees 3 maanden lang elke maand 3 premium artikelen naar keuze gratis!

Gratis registreren Abonneer direct