Terug naar overzicht

Creatie

Nijmeegse stencilkunst in het Museum of Modern Art in New York

Stencilkunst van een Nederlandse kraakbeweging dat in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen een plek kreeg. Best bijzonder. Over die Nijmeegse printhistorie verscheen het boek Inktvingers en wordt sinds deze week tot 22 september de tentoonstelling Gekust door KNUST in Museum Valkhof in Nijmegen georganiseerd.

  • 28 jun 2019

Het initiatief voor het maken van het boek en de tentoonstelling komt van Alfred Boland, grafisch vormgever en een van de oprichters van het Nijmeegse kunstenaarscollectief KNUST en Jack van der Weide, onafhankelijk onderzoeker op het gebied van literatuur en beeldende kunst. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Vantilt in Nijmegen.

Het kunstenaarscollectief KNUST in Nijmegen werd in 1983 opgericht en strooide vanaf die tijd bij hun acties met zelf gefabriceerd felgekleurd stencildrukwerk. Het collectief kwam voort uit de kraak- en punkbeweging en maakte wereldwijd naam met opvallende, geheel originele stencilkunst. KNUST opereerde tussen 1983 en 1987 vanuit het kleurrijk beschilderde kraakpand De Westland en verhuisde vervolgens naar de huidige locatie: Extrapool. Onder die naam ontwikkelde zich ook een podium en productiehuis op het gebied van kunst, muziek en drukwerk, met een centrale rol voor stencilwerkplaats knust. Het kleurrijke drukwerk van de Nijmeegse kunstenaars werd aangekocht door musea in de hele wereld, waaronder het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Jack van der Weide beschrijft in Inktvingers de geschiedenis van een uniek kunstfenomeen met internationale allure. Samen met Alfred Boland reconstrueert hij de beginjaren van KNUST en volgt hij de lange weg van amateuristische obscuriteit naar gerenommeerd meesterschap. Het boek wordt gecompleteerd met een fondslijst van de belangrijkste KNUSTuitgaven en vooral ook veel illustraties, die een prachtige indruk geven van de ontwikkeling die het stencilwerk van KNUST in ruim 35 jaar doormaakte.

Bekijk hier een aantal pagina’s van het boek over de kleurrijke stencilkunst.