Terug naar overzicht

Premium artikel Print

'Papierprijzen gaan snel weer dalen'

‘De papierprijzen in West-Europa gaan snel weer dalen, want de oorzaken van de enorme prijsstijgingen zijn weggenomen.’ Dat stelde Alejandro Mata Lopez onlangs tijdens het congres “Print Matters for the Future” in Londen. Lopez is als Senior Economist verbonden aan Fastmarkets RISI. Deze longread bevat zijn interessante marktanalyse.

  • 21 jun 2019

De marktanalist sprak voor een internationaal grafisch publiek in het Hilton Syon Park hotel. Het congres werd georganiseerd door Intergraf, de internationale koepel voor grafische brancheorganisaties. Mata Lopez sprak eerst over de markt voor krantenpapier (newsprint). Opmerkelijk genoeg is tussen 2017 en 2018 de vraag naar krantenpapier in West-Europa meer afgenomen dan de beschikbare productiecapaciteit.


De algehele vraag naar grafisch papier neemt tussen 2017 en 2019 sneller af dan de productiecapaciteit. Dat vertaalt zich in een afname van de bezettingsgraad in Europese papierfabrieken: van 92% in 2017 naar 90% in 2019. Ondanks de schijnbaar toereikende beschikbaarheid van grafisch papier zijn de prijzen de laatste anderhalf jaar enorm gestegen. Bron: Print Matters Graphic Outlook May 2019, Fastmarkets.

De prijsparadox
Toch zijn de papierprijzen enorm gestegen. Zo steeg in Duitsland de vraag naar 45 grams krantenpapier tussen december 2017 en april 2019 met 24%, van €435 naar €540 per ton. Een soortgelijk beeld zien we ook bij (houthoudend) tijdschriftenpapier, met als verschil dat in deze markt de productiecapaciteit sinds 2018 wel (nog) sneller afnam dan de vraag. Ook de houtvrije papiersoorten die we tegenkomen bij onder meer luxe reclamedrukwerk, brochures en exclusieve tijdschriften en boeken zijn niet onkomen aan exorbitante prijsstijgingen, evenmin als verpakkingspapier.

Registreer en lees 3 maanden elke maand 3 premium artikelen gratis.

Om dit artikel te kunnen lezen moet u zich registreren. Registreer nu en lees 3 maanden lang elke maand 3 premium artikelen naar keuze gratis!