Terug naar overzicht

Sign

Ook award voor offset vervangende rotatieinkjet van Ricoh op Fespa

Tijdens de signbeurs Fespa, dit jaar in mei in München, werden traditiegetrouw awards uitgereikt; de EDP Awards en de Fespa Awards. In dit artikel gaan we in op de EDP Awards. De selectie van de EDP awards gebeurt door redacties van vaktitels die zich specifiek richten op digitale printprocessen. Dit jaar werden 28 awards uitgereikt. Canon had er best nog een extra award mogen krijgen.

  • 4 jun 2019

 

Eigenlijk bestaat de Fespa-beurs uit twee elementen: de FESPA Global Print Expo en de European Sign Expo. De EDP awards lijken zich met name te richten op de productiemiddelen van het eerste element. De redacties passeren de grenzen van het signvak bij de selectie en bij hun toekenning van zo’n award. Zo won Ricoh met de rotatie-inkjetprinter Ricoh Pro VC70000 een award in de categorie commercial printing. Ook Fujifilm en Xerox vielen met vellenproductiemachines in die categorie in de prijzen met respectievelijk de Fujifilm Jet Press 750S en Xerox met de recent gelanceerde Iridesse.

Soft-/hardware
In de categorie software/hardware meldden wij al eerder dat Dataline in de prijzen was gevallen, maar de awards gingen ook naar: CGS /Oris X Gamut; CloudLab/BrandQ; Canon/Océ Touchstone (foto: een ‘elevated’ printoplossing voor toepassingen in grootformaat graphics, decoratie en verpakkingen); LacunaSolutions/SmartLightningSystem; Elitron/Klick en Bobst/Digital Inpection Table DIT.

Large/wide format
Naast commercial print was er ook de printcategorie large/wide format printing. Hier gingen de zogeheten EDP-awards naar swissQprint/Karibu; HP Latex R2000 Printer; Durst P5 350; Agfa / Jeti Tauro H3300 LED (foto); Roland DG / TrueVIS VG2; Mutoh/ValueJet 1627MH; Mimaki/Tiger-1800B MKII en Kornit/Avalanche Poly Pro.

Finishing/consumables
In de categorie nabewerking en hulpapparatuur gingen awards naar iEcho/PK en Tecnau/Roll 40 Splicer. Er was 1 winnaar in de categorie consumables, namelijk Kodak met Custom Color.

Industrial
In de categorie industrial solutions in print & finishing wonnen MGI/AlphaJet, HP Indigo 12000HD; Barbéran/Jetmaster Series; Xeikon solution for pouches; Zünd/OCC for S3 and NMM; Mimaki/Tiger-1800B MkII and Rimslow Series en Memjet met Duralink.

Harley Davidson
We noemden Canon al bij de software, maar als er een prijs zou zijn uitgereikt voor een nieuwe buitencategorie, de mooiste stand, dan zou Canon zeker kans hebben gemaakt op een award. Een prachtige open ontwerp met een constructie waarop op zes meter hoogte een echte Harley Davidson horizontaal gelegen over een soort indoor-baan het thema ‘Speed’ verbeeldde. Mathieu Peeters, senior director strategic marketing display graphics systems bij Canon (foto onder), was trots op de stand waarover hij vertelde dat alle printuitingen op eigen roll to roll en vlakbedprinters gemaakt waren en noemde het event voor Canon op de laatste dag van de vierdaagse beurs een groot succes.

Première
Een van tevoren niet aangekondigde innovatie op de stand van Canon was een nieuwe finishing technologie op de Océ Colorado, de twee jaar geleden geïntroduceerde UV Gel-printer. De nieuwe 1650, aanvullend op de 1640, kan een veelheid aan media aan, werkt met een meer flexibele en elastische inkt en biedt een bijzondere nabewerking, de Océ FLXfinish technology. Peeters (foto) -die op de stand elk uur vijf minuten het podium pakte- vertelde over de nieuwe ontwikkeling onder meer dat productiehuizen dankzij deze innovaties de eindproducten op divers materiaal nu ook twee extreme uitstralingen kunnen meegeven: een hele matte en een zeer glossy uitstraling.