Abonneren  Inloggen

Papierprijzen en bekwaam personeel knelpunten in grafische industrie

29 mei 2019

De torenhoge papierprijzen en een steeds groter gebrek aan bekwaam personeel behoren tot de belangrijkste uitdagingen van de grafische sector. Dat stelde Cees Verweij in zijn openingsspeech tijdens het Intergraf-congres, dat 24 mei plaatsvond in het Hilton Syon Park hotel in Londen.

Intergraf is de wereldwijde koepel van brancheorganisaties in de grafische sector. Voorzitter Cees Verweij belichtte de tien belangrijkste trends in de grafische industrie, met name ook in Europa. Hij wees op de sterk gestegen papierprijzen en illustreerde dit met nieuwe gegevens uit Duitsland. In april 2019 hadden de prijzen van 45 grams krantenpapier daar een hoogtepunt van 540 euro per ton bereikt.


Deze grafiek met de prijs voor 45 grams krantenpapier in Duitsland illustreert het extreem hoge niveau waarop de papierprijzen zich momenteel bevinden.

Naar een andere profilering richting jongeren
Opvallend genoeg noemde Verweij ook de beschikbaarheid van bekwaam personeel een steeds groter knelpunt. Want hoewel het aantal medewerkers in de Europese grafische sector blijft dalen, neemt het gebrek aan bekwaam personeel toe. In een sector die volgens Verweij wordt gekenmerkt door procesautomatisering, robotisering en workflow-integratie ontstaat behoefte aan ander, hoger gekwalificeerd personeel. De Intergraf-voorzitter gaf aan dat de grafische sector moet werken aan haar imago om beter te kunnen concurreren in the war on talent. ‘De grafische sector moet zichzelf richting jongeren veel meer als een aantrekkelijke sector profileren; wij spreken hier over een dynamische sector die steeds meer hightech is geworden.’

Flinke shake-out ophanden
Als een andere, hiermee verband houdende trend noemde Verweij de opkomst van online print. De grotere online drukkers lopen voorop in standaardisatie, workflow-integratie en procesautomatisering. Ze belichamen de groeikant van de grafische sector, daar waar het totale aantal drukkerijen in Europa tussen 2017 en 2025 naar verwachting halveert, als we Bernd Zipper mogen geloven. Het Duitse online print orakel spiegelde later tijdens het Intergraf-congres voor dat het aantal Europese drukkerijen daalt van 34.000 in 2017 naar 17.000 in 2025. Verweij toonde in Londen een slide waaruit blijkt dat van de huidige Europese drukkerijen nog altijd 90% bestaat uit minder dan tien vaste medewerkers.

De voorzitter van Intergraf en net afgetreden voorzitter van het KVGO maakte in zijn openingsspeech ook duidelijk dat de Europese grafische industrie niet over één kam is te scheren. Enkele segmenten groeien sterk, terwijl andere segmenten blijven krimpen. Lees voor een uitgebreide toelichting hierop dit eerder gepubliceerde bericht.


Cees Verweij tijdens zijn openingsspeech in Londen, als voorzitter van Intergraf.