Terug naar overzicht

Sign

Ruzie om de reclamepaal

In de gemeente Den Haag is gedoe om reclamezuilen. Digitale palen vervangen printuitingen. In bepaalde wijken, zoals rondom het Binnenhof, is bezwaar tegen het oplichtende effect. En nu is er zelfs onduidelijkheid over plotseling weggehaalde monumentale ‘peperbus’.

  • 20 mei 2019

Sinds een maand staan er 25 zogenaamde mupi's, digitale reclamezuilen, door de Haagse binnenstad verspreid. Er is veel kritiek op de zuilen. Volgens bewoners en winkeliersverenigingen geven de digitale palen een opdringerige en rommelige aanblik. Maar liefst twintig belangenorganisaties zijn ‘absoluut niet van plan hun strijd tegen de plaatsing van de ‘lelijke’ mupi’s te staken'. Maar de palen blijven volgens de verantwoordelijke wethouder Richard de Mos gewoon staan. In een lokaal krantenbericht staat dat het weghalen geen optie is, omdat de gemeente met exploitant JCDecaux een overeenkomst is aangegaan voor acht jaar. Zo maar verbreken zou een schadevergoeding van tientallen miljoenen euro’s met zich meebrengen.

De plaatsing van de mupi’s brengt nog meer veranderingen met zich mee. Er zijn nog vijf monumentale reclamezuilen in de binnenstad, de zogeheten 'peperbussen'. Eén er van (op het Tournooiveld, naast het Binnenhof) is recent weggehaald. ‘Het reclamebeleid staat alleen een bepaald aantal reclamezuilen in een bepaald gebied toe. Daarom wordt deze oude peperbus dus verwijderd,’ beargumenteert een gemeentewoordvoerder tegen de lokale krant. Waar de bus zal eindigen is nog niet bekend. Er wordt volgens de gemeente naar een nieuwe plek gezocht, in overleg met de afdeling Monumentenzorg en de Welstandscommissie, omdat de peperbus van historische waarde is.

De ‘peperbussen’ zijn eigenlijk transformatorzuilen die sinds 1906 verspreid over Den Haag staan. Vanwege de ontwikkelingen in het Haagse energienet konden de zuilen niet meer als transformator worden gebruikt en moesten ze worden ontkoppeld. Vijf bleven er over als gemeentelijk monument en staan op het Korte Voorhout, Lange Voorhout, Emmapark, Vondelstraat en dus tot voor kort op het Tournooiveld. Op de zuilen werden posters geplakt.

Op de foto staan opa en kleinzoon, de ‘peperbus’ en de nieuwe mupi, nog gebroederlijk naast elkaar.