Terug naar overzicht

Print

Sequana failliet

Sequana, de moedermaatschappij van papierfabrikant Arjowiggins en papiergroothandel Antalis, is door de rechtbank van Nanterre (Frankrijk) failliet verklaard. Het bedrijf kan niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

  • 17 mei 2019

De achtergrond van dit faillissement is nogal bizar. Sinds eind 2013 is de holding Sequana namelijk verwikkeld in een rechtszaak met tabaksfabrikant BAT, die minimaal 163 miljoen eist in een zaak over 135 miljoen euro dividend. Mede als gevolg daarvan zegt Sequana niet meer aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Belangrijker is echter de gang van zaken rond de Arjowiggins-bedrijven. Die stonden in de verkoop, maar zonder succes, waarna ze allemaal failliet werden verklaard. In Frankrijk had de fabriek Besse-sur-Braye een bod van de nieuwe papiertycoon Terje Haglund, maar dat was voor de rechter onvoldoende. Chateau-Thierry ging wel voor weinig geld over naar de Duitse tissuefabrikant Wepa. En Saint-Mars-la-Briere is overgenomen door CGMP, fabrikant van papieren tafelkleden en servetten. Voor de Engelse fabrieken Arjowiggins Fine Papers in Stoneywood en Basingstoke en Arjowiggins Chartham zijn naar verluidt belangstellende kopers, maar daar is nog niets definitief.
En dat levert weer problemen op voor de groothandelstak Antalis, dat uiteraard een groot deel van zijn assortiment afnam van Arjowiggins. Dat zag zich al genoodzaakt, in ieder geval voor een deel van het assortiment, op zoek te gaan naar alternatieven. Voor Antalis onderzocht Sequana al de mogelijkheden van een nieuwe aandeelhoudersstructuur en dat proces gaat vooralsnog door.