Terug naar overzicht

Print

Klein verlies Agfa-Gevaert

Voor de gehele groep heeft Agfa-Gevaert een verlies van 3 miljoen euro geleden over het eerste kwartaal. Toegespitst op de grafische divisies blijft offset inzakken en inkjet groeien.

  • 14 mei 2019

Omdat het al een tijdje niet goed gaat met Agfa-Gevaert heeft het bedrijf een fikse reorganisatie ingezet. Zo is er een strategische alliantie aangegaan met Lucky HuaGuang op het gebied van offset en worden onderdelen van Agfa HealthCare verkocht. Ook is er een nieuwe indeling in divisies: Offset Solutions (de offsetactiviteiten van de voormalige businessgroep Agfa Graphics), Digital Print & Chemicals (de inkjetactiviteiten van de voormalige businessgroep Agfa Graphics en de activiteiten van de voormalige businessgroep Agfa Specialty Products), Radiology Solutions (de beeldvormingsactiviteiten van de voormalige businessgroep Agfa HealthCare) en HealthCare IT (de IT-activiteiten van de voormalige businessgroep Agfa HealthCare). Om een accuratere beoordeling van de businessprestaties mogelijk te maken, werden bepaalde kosten van corporate functies op Groepsniveau (vb. Investor Relations, Corporate Finance, Interne Audit, het nieuwe Innovation Office,.) niet langer toegekend aan de businessdivisies. Voor het eerste kwartaal van 2019 bedroegen deze kosten 5 miljoen euro (eerste kwartaal van 2018: 4 miljoen euro). Deze kosten worden nu verzameld onder Corporate Services. Om vergelijking met het vorige jaar mogelijk te maken, werden de winst- en verliescijfers van 2018 herwerkt. 
Vanaf 2019 werkt de Agfa-Gevaert Groep volgens de boekhoudkundige IFRS 16-standaard. Om een correcte vergelijking met het eerste kwartaal van 2018 mogelijk te maken, tonen de tabellen hieronder de winst- en verliescijfers voor het eerste kwartaal van 2019 zonder de impact van IFRS 16 (International Financial Reporting Standards). Dat vertekent de resultaten overigens wel (in positieve zin), aangezien onder deze nieuwe standaard alle lease- en huurverplichtingen (zoals huurcontracten met betrekking tot vastgoed) met ingang van 1 januari 2019 op de balans moeten komen. Maar die laat Agfa er dus nog even uit.

Offset

Kijkend naar de divisie Offset Solutions daalde de omzet met 2,6% (van 215 naar 199 miljoen). Daarbij is overigens de impact van de stopzetting van bepaalde offsetgerelateerde reselleractiviteiten in de VS niet meegerekend. De omzet werd sterk beïnvloed door de sterke marktgedreven achteruitgang voor analoge computer-to-film-producten, door de druk op de volumes voor het digitale computer-to-plate-productaanbod en door regionale mixeffecten. Gezien de belangrijke nieuwe stappen die in het eerste kwartaal genomen werden, wordt verwacht dat de positieve effecten van de alliantie met Lucky HuaGuang Graphics in de loop van het jaar geleidelijk meer zichtbaar zullen worden.  

Digital Print & Chemicals

De inkjetbusiness van de divisie boekte een solide volumegroei, met een goede prestatie van het high-end Jeti-gamma van grootformaatprinters en voortdurend sterke volumegroei voor het inktengamma. In het Industrial Films and Foils-segment presteerden het Synaps Synthetic Papergamma en het Security-gamma goed. Het Orgacon Electronic Materials-gamma van het Electronic Print-segment rapporteerde eveneens goede omzetcijfers. Dat resulteerde in een omzetstijging van 95 miljoen euro over het eerste kwartaal van 2018 naar 101 miljoen euro nu.