Inloggen

Dit weekend start tentoonstelling 150 jaar Bosatlas

10 mei 2019

Vanaf het weekend van 11 mei vindt er in het GRID, het Grafisch Museum Groningen, een tentoonstelling plaats over een van de bekende drukwerkproducten; 150 jaar Bosatlas. De expositie draagt de naam ‘De kunst van het weglaten’ en duurt tot eind oktober.

De tentoonstelling ‘De Bosatlas. De kunst van het weglaten’ geeft een unieke kijk in de geschiedenis van dit bekende aardrijkskundeboek. De Bosatlas bestaat al bijna 150 jaar en wordt nog altijd intensief gebruikt. De atlas gaat met zijn tijd mee: naast de originele versie is er ook een digitale variant. Fronique Oosterhof, directeur van het Grafisch Museum Groningen, verwacht dat bezoekers positief verrast gaan reageren: ‘Ze zullen de Bosatlas vast herkennen, maar ik denk dat ze veel verhalen tegenkomen over dingen die ze helemaal niet wisten.’

Lezers van PRINTmatters vinden in de deze week verschenen editie een artikel over die Bosatlas, waarin de blijvende waarde van print bij dit soort naslagwerken mooi naar voren komt. ‘Papier biedt meer overzicht, met wat bladeren overzie je de complete omvang en samenhang van de atlas; op een beeldscherm gaat dat minder eenvoudig,’ aldus een quote van Peter Vroege van Noordhoff Uitgevers, een van de geïnterviewden. Ook docenten komen aan het woord, zoals Anton Kanneworff, docent op het Amsterdams Hervormd Lyceum: ‘Je ziet door te bladeren veel beter hoe een stad als Amsterdam zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld, of hoe voormalig Joegoslavië en de vroegere Sovjet-Unie er ooit uitzagen.’

Kijk voor informatie over de tentoonstelling op gridgroningen.nl. Op oogtv.nl staat een video, waarop GRID-directeur Fronique Oosterhof het event toelicht.