Terug naar overzicht

Print

Geen doorstart voor Roto Smeets Deventer - 260 man op straat

Roto Smeets Deventer maakt geen doorstart. Er is geen overnamekandidaat gevonden voor de grote diepdrukkerij, waar onder meer grote publiekstijdschriften als Libelle, Margriet en Donald Duck werden gedrukt. De honderden medewerkers kregen het nieuws 7 mei van de curator te horen en moeten op zoek naar ander werk. Eerder viel het doek ook al definitief voor rotatiedrukkerij Roto Smeert Weert. 

  • 8 mei 2019

Margriet en Donald Duck worden al sinds respectievelijk 1938 en 1952 in de Deventer drukkerij geproduceerd. Het bedrijf is al sinds 1931 operationeel, aanvankelijk onder de naam N.V. Nederlandsche Diepdruk Inrichting. De voormalige eigenaar VNU verkocht de drukkerij in 1993, waarna het in 1997 Roto Smeets Deventer ging heten. Vanwege de structureel krimpende markt voor papieren tijdschriften en andere media, bivakkeerde Roto Smeets Deventer de afgelopen decennia diverse keren in de gevarenzone.

Gevaar leek geweken in 2017 
In 2017 dacht het personeel opgelucht adem te kunnen halen. Toen sloot de vestiging van Roto Smeets in Etten-Leur en werden drukactiviteiten overgeheveld naar Deventer, waarna het personeelsbestand in Deventer werd uitgebreid. Diepdruk is een druktechniek die zich leent voor hoge oplagen. De nog veel sterkere dan in 2017 verwachte krimp van de markt voor juist papieren massamedia, maar zeker ook de enorme stijging van de papierprijzen in de laatste paar jaar, hebben het definitieve einde van Roto Smeets Deventer en -  zoals onlangs ook bekend werd - Roto Smeets Weert veel sneller ingeluid dan destijds voor mogelijk werd gehouden. 

Later meer...