Terug naar overzicht

Print

Grafische industrie in goede conditie

Beursorganisator Drupa heeft zijn zesde Global Trends Rapport uitgebracht. Daaruit blijkt dat de grafische industrie wereldwijd in goede gezondheid verkeert. Maar de catch zit in het woordje wereldwijd, want er zijn grote verschillen in regio’s en markten.

  • 25 apr 2019

Wereldwijd zegt veertig procent van de drukkers dat hun bedrijven er goed voorstaan, tegen dertien procent die hun staat als slecht zouden omschrijven. Dat geeft een netto positieve balans van 27%. Leveranciers zijn iets minder optimistisch met een nettobalans van 19%. In beide groepen is wel de helft van de ondervraagden optimistisch over 2019.

Volgens het onderzoek blijft Noord-Amerika sterk groeien, terwijl Europa en Australië en stabiele groei kennen. Azië, het Midden-Oosten en Zuid- en Midden-Amerika zijn voorzichtig, Afrika zakt weg. Maar ook hier zijn de cijfers maar het halve verhaal, want het is vooral verpakkings- en functioneel drukwerk dat mooie cijfers laat zien. De markt voor commercieel drukwerk en uitgaven (boeken, kranten en tijdschriften) ziet er een stuk minder rooskleurig uit, met de boekenmarkt als positieve uitzondering.

Meer over het zesde Drupa Global Trends Report is te lezen in de juni-editie van PRINTmatters.

Het hele rapport is (voor 249 euro) hier te bestellen.

Afbeelding: De belangrijke prestatie-indicatoren van drukker (boven, vlnr: omzet, prijzen, bezettingsgraad en marges) en leveranciers (onder, vlnr: omzet, prijzen en marge). Rood geeft groei aan, blauw een daling.