Terug naar overzicht

Creatie

Extract: nieuw papier uit lastig te recyclen koffiebekers

Christiaan Janssen ging tijdens de laatste bijeenkomst “Papier en Milieu” van het papierplatform De Monsterkamer in op twee duurzaamheid bevorderende papiersoorten: het nieuwe Extract, en Paperback.

  • 15 apr 2019

In Loods 6 van de Bagagehal in Amsterdam sprak Christiaan Janssen voor ongeveer 150 mensen uit de papier-, ontwerp- en uitgeefwereld. Janssen is papieradviseur en -groothandelaar. De Monsterkamer is een kennis- en netwerkplatform over papier.  

Extract-papier uit koffiebekers
Coffee to go: we zien het overal: even een bekertje koffie voordat we de trein instappen. Ook in Engeland gebeurt het zo'n 5.000 keer per minuut en gooit men even later dus ook 5.000 keer een kartonnen bekertje weg. Door de combinatie van karton en een beschermende laag van kunststof is de recycling lastig. 
De makers van Colorplan (gekleurd fijnpapier) hebben daar nu wat op gevonden, zo meldde Janssen. ‘In samenwerking met een aantal koffieketens en warenhuizen verzamelen ze in Engeland gebruikte koffiebekers die terug gaan naar de papierfabriek. Daar worden kunststof en papier gescheiden. Het kunststof wordt gebruikt door een derde partij die er kabels van maakt en het karton wordt gebruikt als toevoeging aan de pulp om er Extract mee te maken. Extract is een premium tekst- en omslagpapier in 130 en 380 gram en is leverbaar in tien frisse kleuren. Het papier gaat ook prima samen met digitaal drukken.’
Extract is een product van GF Smith, de eigenaar van Colorplan. Deze leverancier noemt Extract ‘op dit moment de beste oplossing voor een wereldwijd designprobleem’. GF Smith hoopt dat ze met dit product over een aantal jaren juist weer kan stoppen, namelijk wanneer het ‘een alternatief heeft gevonden voor iets wat aan de voorkant van het hele traject eigenlijk al niet goed zit: het koffiebekertje van karton en kunststof’.


Christiaan Janssen in actie tijdens zijn presentatie in Loods 6, in de Bagagehal in Amsterdam

Paperback: de coöperatie voor kringlooppapieren
Janssen sprak tijdens de bijeenkomst van de Monsterkamer ook kort over Paperback. Dat werd in 1983 door een Nederlander in London opgericht als coöperatie. Het doel was kringlooppapier groot te maken. Men heeft inmiddels een uitgebreid assortiment kringlooppapieren waarbij het kraft in het oog springt: puur natuur kraft van 90 tot en met 700+ g/m2. Voor iedereen die een natuurlijk papier zoekt met uiteraard ook de bekende kraft-eigenschappen: tweezijdig in kleur, niet optimaal bestand tegen zonlicht en kleine tintverschillen van de ene naar de andere productie.
Ook Cairn kwam tot slot aan bod: gerecycled karton uit Frankrijk, dat opvalt onder de gekleurde gerecyclede papiersoorten. Leuk weetje: ook de opdrachtkaarten en enveloppen uit Wie is de Mol? zijn hiervan gemaakt.