Abonneren  Inloggen

Habo DaCosta half alcoholvrij

28 maart 2019

Tijdschriftendrukker Habo DaCosta in Vianen heeft twee identieke rotatiepersen. De een draait inmiddels alcoholvrij, de ander (nog) niet.

 

Uit het persbericht
Geert-Jan de Vaal (foto), coördinator rotatie bij Habo DaCosta: “We streven naar alcoholvrij drukken, of als dat niet zou kunnen, naar drukken met zo weinig mogelijk alcohol. Klanten vragen dat, wetgeving gaat die kant op en – belangrijk – het is voor de gezondheid van onze drukkers veel beter.”

Daarom startte De Vaal met de vochtwatertoevoeging van Tower. Zijn drukkers gebruiken Millennium HSW-100, geschikt voor heatsetrotatiepersen die op zeer hoge snelheden alcoholvrij produceren. “Onze drukkers waren onmiddellijk super-enthousiast. Probleemloos draaien en de kleurkracht spatte van het papier af. Ik ga dan een beetje op de rem staan, ik ben iets behoedzamer. Het gaat niet om die ene goede run, of die paar orders met lagere inschiet; het gaat om stabiel produceren over een lange periode, zonder alcohol. Wat doet het vochtwater met je rubberdoek? Hoe staat het met de vervuiling van het vochtwater? Wat betekent het voor het schoonmaken en onderhouden van de pers?”

De Vaal somt de voordelen op. “We gebruiken minder inkt en minder vocht. Het vochtwerk blijft schoner en de platen lopen minder snel kaal. We zien de punt minder snel wegzakken, wat de kwaliteit uiteraard ten goede komt. Het wassen van het rubberdoek lag op 80.000 exemplaren, dat is gehalveerd. En – in deze tijden van scherpe prijsconcurrentie en stijgende papierprijzen niet onbelangrijk – de inschiet is omlaaggegaan naar nog geen duizend exemplaren. Dat is direct winst.”

De plussen zijn duidelijk en over de stabiliteit van Tower heeft De Vaal evenmin vragen. Die is in orde. “We naderen het einde van  de proefperiode, die we op een jaar hebben gezet. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we op termijn op beide rotatiepersen alcoholvrij met minder inschiet en met een hogere kwaliteit gaan produceren.”

Over Tower Products Europe
Tower Products Europe (TPE) is onafhankelijk producent van eersteklas perschemie. De chemie, waarvan een aantal producten Fogra of ISEGA gecertificeerd is, wordt geproduceerd in Nederland en is dus snel leverbaar. De exclusieve verkoop in de Benelux wordt verzorgd door Wifac bv. Samen met de eigen R&D afdeling kan chemie-op-maat ontwikkeld worden voor elk merk drukpers.
TPE is een joint venture van Wifac bv en Tower Products Inc.