Terug naar overzicht

Print

Achtkleuren Speedmaster XL 162 met CutStar voor Saxoprint

Internetdrukker Saxoprint heeft een achtkleuren Heidelberg Speedmaster XL162 geïnstalleerd in de fabriek in Dresden. Deze is uitgerust met de eerste CutStar op deze breedte, wat de productiviteit en efficiëntie van de drukpers flink verhoogd.

  • 14 mrt 2019

Saxoprint kent al jaren dubbele groeicijfers en behaalde vorig jaar een omzet van ruim honderd miljoen euro. Dagelijks produceert de drukker in drieploegendienst tot zo’n 5.000 orders. Getallen die alleen haalbaar zijn met een industriële wijze van produceren en de modernste apparatuur. En daar valt de nieuwste investering – die in totaal zo’n vijftig meter lang is – duidelijk onder.

Uitblinker in deze nieuwe productielijn is de CutStar (die direct van de rol vellen maakt) op het 162 cm formaat. Die is uniek, omdat het de eerste ter wereld is op deze breedte en tal van voordelen biedt. Volgens Managing Director Klaus Sauer is er maar een rolwissel nodig om hetzelfde aantal vellen te halen als drie of vier pallets papier. Hierdoor zijn minder stops nodig en is de productie stabieler, wat resulteert in een bijna dubbel zo hoge efficiëntie. De snijprecisie is met 0,3 mm een stuk beter dan die van industrieel geproduceerde vellen. Daardoor kunnen vellen direct de afwerking in, zonder de tussenstap van een triltafel om ze recht te leggen.

In de uitleg van de pers worden vellen met twee grijpers getransporteerd, waardoor ze exact op de aflegstapel worden gepositioneerd. Hierdoor hoeven vellen niet meer te worden afgeremd en zijn de hiervoor benodigde witranden niet meer nodig. De daardoor ontstane bedrukbare velgrootte van 160 cm betekent dat er meer opdrachten op een vel kunnen worden gedrukt. ‘We zijn er in geslaagd de tien procent prijsverhogingen van papier te compenseren door middel van innovatie en toegenomen efficiëntie’, aldus Sauer. ‘Dit is des te belangrijker omdat papier goed is voor dertig procent van onze kosten.’ Een extra voordeeltje is dat papier van de rol zo’n zes procent goedkoper is dan vellen. Niet onbelangrijk als je per jaar zo’n 25.000 ton papier verwerkt.