Terug naar overzicht

Creatie

Drukcliché als USP

Op 1 november 2019 verschijnt Het geheim van Marten Toonder, een bijzondere uitgave in cassette, in een gelimiteerde oplage. In elke cassette komt een unieke en originele ‘clichés’, de metalen drukplaten waarmee de Bommelverhalen in de krant werden afgedrukt.

  • 8 jan 2019

Uit het persbericht
In dit boek gaat Toonder-biograaf Wim Hazeu op zoek naar de creatieve bronnen van multitalent en visionair Marten Toonder. De grote hoeveelheid en verscheidenheid aan afbeeldingen, deels niet eerder gepubliceerd, bieden in deze zoektocht een nieuwe blik op Toonders werk en de wereld van Heer Bommel en Tom Poes. Het geheim van Marten Toonder probeert een antwoord te vinden op de vraag welke invloeden Toonder hebben geïnspireerd en hem vormden tot de veelzijdige schepper van het uitzonderlijke oeuvre dat hij naliet.

In elke cassette zal een uniek en origineel exemplaar worden bijgevoegd van de zogenaamde ‘clichés’, de metalen drukplaten waarmee, ver voor het digitale tijdperk, de stroken van de Bommelverhalen in de krant werden afgedrukt. Tevens wordt een dvd ingestoken waarop bijzonder documentair materiaal te zien is.

Het boek wordt in groot formaat vervaardigd door Joh. Enschedé Amsterdam, specialist in hoogstaande en complexe drukprocedés. De uitgave – boek en cassette – wordt vormgegeven door Kjeld de Ruyter van ontwerpbureau Puntspatie, de beeldredactie is in handen van Willem Feltkamp, directeur van de Toonder Compagnie.

Het geheim van Marten Toonder is de eerste coproductie van De Bezige Bij en drukkerij Joh. Enschedé Amsterdam. Voor 2020 staat een nieuwe samenwerking gepland rond de 80ste verjaardag van Jan Cremer.