Abonneren  Inloggen

Banen weg bij Crown van Gelder

12 december 2018

Bij papierfabriek Crown Van Gelder in Velsen-Noord verdwijnen vijftig van de driehonderd arbeidsplaatsen als gevolg van de eerder aangekondigde reorganisatie.

Het gaat om twintig vaste banen, de rest betreft contracten op tijdelijke basis en uitzendkrachten, meldt de IJmuider Courant. Dit moet leiden tot een gewenste productie-inkrimping van 15 procent, aldus algemeen-directeur Miklas Dronkers. De ontslagen vallen zowel op kantoor als in de productie. De reorganisatie moet februari volgend jaar zijn afgerond. De bonden en de or zijn inmiddels akkoord gegaan met de plannen.

Oorzaak van de ingrijpende maatregel is de enorme stijging van de kosten van celstof, het belangrijkste onderdeel bij het maken van papier. Volgens Dronkers komt dit doordat de vraag naar de cellulose vanuit met name China heel groot is. Een kleinere en slecht voorspelbare markt is een blijvend gegeven, stelt de papierfabriek aan het Noordzeekanaal. De papierfabriek gaat zich nog meer richten op papiersoorten met een hoge toegevoegde waarde, zoals highspeed inkjetpapier en verpakkingspapier.