Terug naar overzicht

Creatie

Tentoonstelling Mooi Marginaal 6

Na ruim vijf jaar is Mooi Marginaal terug met een catalogus en een rondreizende tentoonstelling van de mooiste Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale uitgaven.

  • 20 nov 2018

Marginaal drukwerk is volgens de Stichting Drukwerk in de Marge drukwerk (op papier of ander materiaal) in een lage oplage, in elke mogelijke vorm. ‘Margedrukkers onderscheiden zich met name van commerciële drukkers door de beoefening van het vak en het unieke van hun uitgaven te laten prevaleren boven het commercieel produceren van orders. Waar het traditioneel om boekdrukbeoefenaren ging, zijn tegenwoordig ook andere technieken (zelfs digitale) vertegenwoordigd.’

De  Stichting Laurens Janszoon Coster organiseerde dit jaar voor de zesde keer (de laatste keer was 2010-2011) de verkiezing Mooi Marginaal. Van de 187 inzendingen kwalificeerde de jury er 53 als de mooiste. Die zijn samengebracht in een catalogus, die op 23 november wordt uitgebracht. Dat gebeurt in de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, met onder andere een lezing van Joost Swarte.

De 53 bekroonde uitgaven zullen daar vervolgens nog een maand te zien zijn en aansluitend t/m 23 februari 2020 in het Centre Céramique in Maastricht. Zeker is dat de tentoonstelling van 1 juli t/m 31 augustus 2020 is te bekijken in de Openbare Bibliotheek Leiden, maar er zijn ook gesprekken gaande met andere locaties.  

https://mooimarginaal.org