Terug naar overzicht

Sign

Textieldrukken: meeste groei in interieur en mode

Het digitaal bedrukken van textiel heeft de aandacht van diverse machinebouwers uit de grootformaat inkjetmarkt. Ze hebben printers ontwikkeld of aangepast voor het bedrukken van één of meer textielsoorten. Andere fabrikanten staan op het punt dat te doen, of nemen een aandeel in één van de pioniers op dit vlak, die vaak vanuit de zeefdruk de overstap maakten. Een overzicht van wat op dit gebied te zien was op de Fespa-beurs.

  • 18 okt 2018

Digitaal drukken van textiel is hot. Er is een groeiende afzet van digitaal gedrukt textiel, maar die groei is niet in elk segment binnen de textielmarkt gelijk en verschilt ook nog eens per regio. Het textieldoek voor verschillende reclametoepassingen kan ook met uv-inkten of latexinkten worden bedrukt, waardoor het aantal aanbieders en daarmee de competitie groot is. Het volume groeit in dit segment daarom sneller dan de omzet. Om succes te boeken, moet je je - als je vanuit de grafische of signmarkt met textiel aan de slag wil - eerst focussen op de afwerking ervan. Textielconfectionering wijkt af van alle andere vormen van afwerking in de grafische en signmarkt. De enige vorm van textielbedrukking waarbij dat geen rol speelt, is bij het indrukken op reeds geconfectioneerd textiel, zoals T-shirts, polo’s of tassen, met een zogenaamde Direct-to-Garment- (DtG-) printer.

Inkten en textiel
Textiel kan bestaan uit natuurvezels (katoen, linnen, zijde), het semi-synthetische viscose (rayon), of kunststof (polyester) en - in de reclamemarkt - met polyester versterkt pvc. Elke toepassing stelt eigen eisen aan het gebruikte textiel en de bedrukking ervan. Traditioneel zijn de verschillende inktsoorten waarmee het textiel wordt bedrukt afgestemd op het type vezel. Ook bij digitale inkten is dat het geval. Er zijn globaal vier groepen inkten te onderscheiden: 

  1. Sublimatie-inkten, voor textiel met een aandeel van tenminste vijftig procent aan polyestervezels. Vooral geschikt voor reclametoepassingen.
  2. Acid-inkten worden gebruikt voor het bedrukken van wol, zijde en viscose.
  3. Reactieve dye-inkten zijn vooral geschikt voor het bedrukken van plantaardige stoffen, zoals cellulose, katoen en linnen. Warmte zorgt - net als bij sublimatie-inkten -voorhetvrijkomenvandekleurenindekleurstofenbindingvandekleurstofaanhetweefsel.
  4. Pigmentinkten zijn de grote belofte in digitaal gedrukt textiel. Deze kunnen worden gebruikt op een groot aantal stoffen. Voor het goed hechten van pigmentinkt is meestal een voorbehandeling nodig. Pionier op dit terrein is nog steeds Kornit, dat naast de DtG-printers ook de Allegro roll2roll-printer voert, waarbij de gepatenteerde pre treatment-behandeling in de printer plaatsvindt. 

Voor- en nabewerken
Ook in de traditionele markt voor bedrukt textiel is er sprake van voorbehandelingen en nabehandelingen van het textiel. Daarmee worden de bedrukbaarheid, maar ook andere eigenschappen zoals vuilafstotendheid, brandwerendheid waterdichtheid bepaald. Traditionele zeefdrukkers beschikken daarvoor vaak over een zogenaamd spanraam, waarmee het textiel wordt voor- of nabewerkt. Daarnaast wordt veel textiel na het drukken gewassen, of gestoomd, gestreken en gedroogd.
Bij de eerste digitale textieltoepassingen zagen we maar weinig terug van die extra uitrusting uit de traditionele markt. Drukken op polyester vlaggendoek vraagt relatief weinig extra handelingen. Het onder warmte en druk fixeren op de kalander van de inkt in de vezels is hier de voornaamste afwerking. Dat wordt anders nu het afzetterrein zich verbreedt tot andere markten. Inmiddels komen verschillende leveranciers met op maat gemaakte oplossingen voor voorbehandeling en nabewerking van het textiel.


Interieur en mode ijn de belangrijkste groeimarkten binnen het digitaal bedrukken van textiel

Zuid-Europa loopt voorop
Digitaal bedrukken van textiel voor mode of interieur heeft in de zuidelijke landen in Europa al een vlucht genomen. De tijd dat er alleen samples werden geprint, waarna de eigenlijke productie in zeefdruk werd uitgevoerd, ligt achter ons. Dat was goed te zien op Fespa, waar een groeiend aanbod aan midvolume printers voor textiel - met volumes van 100 tot 500m2 per uur - te zien was. Ze kunnen vaak met verschillende typen inkt overweg, maar pigmentinkt is in dit segment duidelijk bezig aan een opmars.

Wassen en coaten
Bij polyesterdoek wordt de inkt vastgelegd door verhitting en zijn er kalanders en persen voor dat doel voor elk gewenst volume. Het afwerken van natuurstoffen als katoen, viscose of linnen vergt vaak de nodige voorbehandeling; achteraf gaat het meestal om wassen, stomen en drogen. Op Fespa zagen we op verschillende stands apparaten voor het finishen, die op maat zijn gemaakt voor de textielproductie die van deze midvolume printers afkomt. Het grootste aanbod komt op dit vlak van leveranciers uit Zuid-Europa.

Mimaki zoekt het verder weg en nam het uit Australië afkomstige Rimslow over. Dit bedrijf maakt een reeks apparaten voor coaten, stomen en fixatie, maar ook gecombineerde apparaten voor wassen en coaten. Ze zien het bij Mimaki als aanvulling op hun in Italië gebouwde Tiger-1800 B, die in een vernieuwde versie (Mk II) getoond werd.
Andere fabrikanten die hun aanbod in het midvolume segment etaleerden, zijn Epson, met de in Italië gebouwde Epson Robustelli Mona Lisa Evo Tre. Eveneens uit Italië afkomstig is Aleph, dat hun La Forte in verschillende configuraties kan leveren. Ook EFI Reggianni bouwt zijn printers in Italië: de printers onder het Reggianni-label zijn vooral gericht op interieur- en modetextiel; de printers voor reclametextiel krijgen het EFI FabriVu label mee. Op de stand stond onder andere de Reggiani FLEXY, uitgerust met een sticky belt voor drukken op stretchstoffen en een nieuw type watergedragen pigmentinkt.

Het uit Portugal afkomstige Mtex bouwt tegenwoordig de print engines voor hun textielprinters in eigen huis, na eerder zaken te hebben gedaan met Mimaki. De Mtex Dragon en de Mtex Eagle kunnen in verschillende configuraties en met verschillende inkten worden geleverd. Mtex levert daarnaast een stomer en wasser op maat van de printers. Wie in het middensegment zoekt naar een geschikte printer, die met meerdere inkttypen kan worden uitgerust, kan daarvoor ook terecht bij Dgen en DGIm, beide uit Korea, of MS Printing Solutions.


Dit type was- en droogmachinerie levert een belangrijke bijdrage aan het produceren van hoogwaardige prints.

Indrukken op textiel
Als vanouds stonden er op Fespa een aantal traditionele textiel zeefdrukcarrousel systemen opgesteld. Afhankelijk van de configuratie kun je daar indrukwekkende aantallen T-shirts of tassen mee bedrukken met een identieke opdruk. M&R behoort tot de vooraanstaande leveranciers van zeefdrukcarrousels. Het bedrijf biedt al twee jaar een digitale toevoeging in de vorm van Digital Squeegee voor fullcolour prints met een variabele opdruk. 
De groei voor het indrukken op textiel komt vooral van de DtG printers. Hier laat de groeiende invloed van webshops zich gelden. Die zijn inmiddels goed voor grote aantallen, maar het aantal stuks met dezelfde bedrukking is gering. Maar daarnaast is er ook bij retailers een groeiende behoefte aan kleine series customized kleding, waarmee ze juist bezoekers met regelmaat naar de winkel lokken. Die markt is in België al verder ontwikkeld dan in Nederland, maar biedt zeker ook hier kansen.

Kornit scoort hier vanwege onder andere het gepatenteerde ingebouwde pre treatment. Brother behoort op dit vlak ook tot de meer geziene merken. Het bedrijf introduceerde in 2017 de GTX. Op hun stand viel te zien dat je meer kanten op kunt met textielbedrukking, zoals het bedrukken van sportschoenen.
Ricoh, dat na de overname van Anajet DtG-printers voert onder eigen label, kwam naar Fespa met de Ri 100. Dit is de veruit kleinste DTG-printer. Een printer met daaronder of ernaast een eigen Finisher (oven), die je samen met een aanraakscherm gemakkelijk op de toonbank kwijt kunt. Uitgerust met een CMYK inktset en daarmee geschikt voor wit en licht gekleurd textiel.


Ricoh levert met deze Ri 100 de kleinste in de markt beschikbare Direct-to-Garment printer: een printer die op vooraf al geconfectioneerde kleding drukt. De droogunit staat ernaaast. Beide zijn klein genoeg voor de toonbank.   

Snijden onderbelicht op Fespa
Fespa is niet in alle opzichten compleet. Er staan maar weinig leveranciers van industriële naaimachines en toebehoren. Het digitaal snijden van het textiel wordt op meer plaatsen getoond. Voor polyesterdoek gebeurt het snijden steeds vaker met behulp van lasers, waarbij het doek versmelt, zodat afwerking van de snijrand niet nodig is. Andere textielsoorten worden bij voorkeur met het mes gesneden. Zünd is ook hier met zijn snijtafels een belangrijke partij. Eurolaser, dat de Zünd-snijtafels als basis gebruikt voor hun laseroplossingen, doet het ook goed. Esko heeft recent zijn snijtafels uitgerust met een verzwaarde rolinvoer en opvang, waardoor deze ook voor het met het mes snijden van grote rollen textiel inzetbaar zijn.


Bouwer van lasersnijsystemen Trotec betreedt - zoals veel meer partijen in afwerking - nu ook de textielmarkt met het lasersnijden.