Terug naar overzicht

Premium artikel Verpakken

Drukinkt en voedselcontact: hoe gaan zij samen?

Voor voedselverpakkingen geldt boven alles dat ze veilig moeten zijn en de gezondheid van de mens niet mogen schaden. Dit heeft ook consequenties voor het gebruik van drukinkt. Waarschijnlijk komt er zelfs een aparte Europese verordening voor geprinte voedselcontactmaterialen. De ins en outs op een rij.

  • 17 okt 2018

Het begrip ‘voedselcontactmaterialen’ staat voor alles wat redelijkerwijs in contact kan komen met voedsel. Ten aanzien van drukinkt denken we dan het snelst aan inkt op voedselverpakkingen, maar het gaat bijvoorbeeld ook over de bedrukte omdozen waarin deze verpakkingen met voedsel worden vervoerd. De drukinkt kan immers door het karton van de omdoos en de voedselverpakking heen dringen (indirecte migratie) en zo alsnog het voedsel bereiken. Bij directe migratie bereikt de inkt het voedsel door rechtstreeks contact tussen het geprinte voedselcontactmateriaal en het voedsel, ofwel: print aan de voedselzijde. Er kan ook sprake zijn van set-off-migratie: de bedrukte kant komt in aanraking met de onbedrukte kant en geeft inkt af, bijvoorbeeld door het stapelen van bedrukt verpakkingskarton. Vervolgens kan directe migratie plaatsvinden. We spreken tot slot van gasfasemigratie als drukinktcomponenten uit geprinte voedselcontactmaterialen ontsnappen als gevolg van verhitting en via die weg het voedsel bereiken.

Europese regelgeving
Als je kijkt naar wet- en regelgeving op het gebied van voedselcontactmaterialen, dan begint het met de Europese verordening 1935/2004. Daarin staat dat een producent van voedselcontactmaterialen veilige producten moet leveren, die de gezondheid van de mens niet kunnen schaden. Ook de kleurstoffen en pigmenten (drukinkt) in voedselcontactmaterialen moeten aan deze algemene eisen voldoen.

Registreer en lees 3 maanden elke maand 3 premium artikelen gratis.

Om dit artikel te kunnen lezen moet u zich registreren. Registreer nu en lees 3 maanden lang elke maand 3 premium artikelen naar keuze gratis!