Terug naar overzicht

Dossier - Duurzaam drukken

Duurzaam drukken

In dit dossier vindt u een selectie van artikelen over nieuwe wetgeving, technologie en initiatieven die ecologische en sociale duurzaamheid in de grafische industrie en signsector bevorderen. 

Nieuws

printen, decoratie, roland, interieur, inkt

Decoratie printen op waterbasis

De nieuwe EJ-640 Deco-printer van Roland DG is speciaal ontworpen voor interieurdecoratie op maat en maakt gebruik van inkten op waterbasis.

Koel offsetdrukken, scheelt energie

Volgens Jacco de Vries, directeur van Rotagraphic, kan dankzij de introductie van nieuwe Technotrans-apparatuur een slag geslagen worden in conditioneren van vochtwaterbeheer en inktroltemperatuur. ‘Dat kan leiden tot meer dan 20 procent energiebesparing.’

'Milieuvriendelijke postduiven'

Het schrappen van het FNV Magazine valt verkeerd bij grafici. ‘Ik voel mij enorm in de steek gelaten door mijn vakbond,’ schreef een graficus die ook lid is van de bond. De boosheid kwam met name door de gebruikte argumentatie van FNV, zoals: ‘2,5 miljoen magazines, je wil niet weten hoeveel bomen daarvoor omgaan’ en ‘duizenden liters inkt, verpakkingsmateriaal en alle gassen van vrachtwagens en busjes.’ PRINTmatters hoofdredacteur Robbert Delfos moest daar even iets over kwijt in een column.

Ook Komori start praktijktesten nanografie

Op de vorige Drupa stonden fabrikanten van drukpersen te dringen om samen te werken met Landa Corporation op het gebied van nanografisch drukken. Alleen Komori bleef over en die heeft nu ook zijn eerste nanografische pers klaar. Die Impremia NS40 gaat zijn praktijktesten draaien bij Shinwa Factory, dat er verpakkingen en displays mee gaat maken.

Adverteerders spreken zich uit in discussie over ongeadresseerd drukwerk

‘Print is een supercirculair product. Folders horen daarom niet thuis in de hoek van ernstige milieuproblemen. We zien een duidelijk oplossing in een duaal systeem. We willen daarom snel een gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en gemeenten zelf over het mogelijk maken van een ja-systeem dat kan bestaan naast het huidige vertrouwde systeem. Voor veel gemeenten werkt dat namelijk nog prima.’ PRINTmatters sprak met Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel.

Slechte naam dreigt voor witte inkt

Titanium dioxide is de belangrijkste grondstof voor witte inkt en voor optische witmakers in papier. Nu de Europese Commissie de kwalificatie van het mineraal in poedervorm wil veranderen naar categorie 2 (mogelijk kankerverwekkend bij inhalering) vrezen inkt- en papierfabrikanten voor een slechte naam van hun producten.

Flinke kartonnen-pallet-subsidie voor Groningse drukker

De provincie Groningen verstrekt Grafisch bedrijf De Bruin uit Zuidbroek 50.000 euro subsidie voor een productielijn voor kartonnen pallets.

Metsä Board lanceert recyclebaar karton voor levensmiddelverpakkingen

Het Finse Metsä Board heeft ‘kunststofvrij, eco-barrière vouwkarton’ geïntroduceerd voor de verpakking van levensmiddelen. Het gaat om lichtgewicht karton met een dubbele, goed te bedrukken coating.

'Ontzettend teleurgesteld' na JA/JA-sticker-besluit

De brancheverenigingen KVGO, MailDB en Spotta melden ontzettend teleurgesteld te zijn na de uitspraak in beroep over toepassing van de JA/JA-sticker. Er mag nu alleen nog ongeadresseerde post in de bus gedaan worden als er een JA/JA-sticker op zit. Er wordt nu nagedacht over vervolgstappen. Een stap naar de Hoge Raad is nog een optie. Hieronder de reactie van de KVGO.

Labelexpo: hybride is hot

Vandaag start de Labelexpo in Brussel, een enorme beurs met zo'n 600 standhouders over etikettendruk, print en afwerking. In de vorige week verschenen PRINTmatters is uitgebreid voorbeschouwd. Hierbij een iets verkorte weergave.

Drukwerkinkoop: automatisering biedt soelaas tegen vergrijzing

Bij de inkoop van industrieel b2b drukwerk is meer automatisering noodzakelijk. Momenteel ontstaan hiervoor de eerste b2b printwebshops en printprocurement portals. Dat meldt Roel Baaima, internationaal consultant in print procurement vraagstukken.

Drukwerkveredeling: veel vraag naar digitalisering en duurzaamheid

Digitalisering en duurzaamheid zijn twee toptrends bij drukwerkveredeling. Dat blijkt uit een gesprek met Guus Kil en Joop Romeyn in de binnenkort verschijnende Label Expo special van het magazine PRINTmatters. Zij zijn respectievelijk directeur en adviseur bij Bron Groep, dat vanuit vijf Nederlandse vestigingen een groot assortiment aan drukwerkveredeling levert. Hieronder volgt een voorproefje.

NL-robotbedrijf creëert met Memjet direct-to-shape-printer

Het Amerikaanse Memjet meldt dat OPM Europe in Tilburg hun robotiseringstechniek gecombineerd heeft met de Memjet VersaPass printtechnologie. Het resultaat is de LabelSaver, een robot die direct objecten kan beprinten.

Belgische Coldset Printing Partners eerste met closed-loop voor waterloos drukken

In september komt in het Belgische Hasselt een groep Cortina-gebruikers bijeen. Cortina is de waterloze drukpers van Koenig & Bauer. Paul Huybrechts, ceo van het Belgische Coldset Printing Partners in Paal-Beringen daarover: ‘We hebben interessant nieuws te delen. In samenwerking met Koenig & Bauer en Q.I. Press Controls is een closed-loop inktregeling ontwikkeld voor de Cortina.’

Digitale kenniskloof bedreigt grafische sector

Negen van de tien Britse bedrijven kampt met een tekort aan digitaal vaardig personeel, meldt vakblad Printweek. Die situatie is ook hier herkenbaar. Wie gaat het door de digitalisering snel veranderende werk straks nog uitvoeren? Om overeind te blijven moeten grafische bedrijven proactief acteren. Printweek sprak erover met enkele deskundigen.

Drukkerij Mooi biedt ontwikkelkansen voor medewerkers Avres

Drukkerij Mooi in Gorinchem ziet in de uitbreiding van hun dienstverlening een mooie kans om nog meer werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Promosign investeert in hybride 3,2m LED UV printer van Agfa

Het in Arnhem gevestigde Promosign heeft onlangs een Agfa Anapurna H3200i LED UV printer aangeschaft. De uitbreiding van het machinepark was nodig door een stevige groei in het signprintwerk.

Grafische sector koploper in vergrijzing - Deel 2: het debat

Hoe denken grafische ondernemers over de arbeidsmarktsituatie in hun extreem vergrijzende sector? Tijdens het "Grote Grafische Arbeidsmarktdebat" ontspon zich een levendige discussie. U leest een verslag, nadat PRINTmatters eerder al de feiten en cijfers presenteerde.

Flyeralarm adopteert Jaguar in ARTIS

Flyeralarm heeft een jaguar in ARTIS geadopteerd. 14 mei werd hierop het glas geheven in de Amsterdamse dierentuin. Daarnaast heeft de grote Europese internetdrukker een loyaliteitsprogramma ingesteld voor de Nederlandse markt. Internationaal verkoopdirecteur Lars Bo Haber Petersen: ‘Wij hoeven niet tussen landen te kiezen en focussen overal in Europa op groei, ook in Nederland.’

Sealaprint investeert in digitale UV-spotlak

Sealaprint in Ede investeerde in een digitale UV-spotlakmachine van Duplo. Daarmee biedt de onderneming 2D- en 3D lak aan, vanaf oplage 1.

Extract: nieuw papier uit lastig te recyclen koffiebekers

Christiaan Janssen ging tijdens de laatste bijeenkomst “Papier en Milieu” van het papierplatform De Monsterkamer in op twee duurzaamheid bevorderende papiersoorten: het nieuwe Extract, en Paperback.

Durst en Koenig & Bauer samen in digitale verpakkingsdruk

De Duitse drukpersenbouwer Koenig & Bauer en de Italiaanse printerbouwer Durst hebben een 50/50 joint venture opgericht om samen single pass digitale productielijnen voor verpakkingsdruk te ontwikkelen en te vermarkten.

Xeikon: digitale drukoplossing voor sta-zakken

Xeikon heeft recent op zijn Xeikon Café Europe in Antwerpen een oplossing aangekondigd voor het digitaal bedrukken van sta-zakken. Meer flexibiliteit en kortere levertijden zijn het gevolg, volgens Xeikon mét behoud van oppervlakte- en kleurkwaliteit.

Habo DaCosta half alcoholvrij

Tijdschriftendrukker Habo DaCosta in Vianen heeft twee identieke rotatiepersen. De een draait inmiddels alcoholvrij, de ander (nog) niet.

Ook papierindustrie bezorgd over mogelijke effecten klimaatverandering

Klimaatopwarming heeft gevolgen voor de houtkwaliteit. Dit kan (op termijn) doorwerken in de kwaliteit van papiercellulose. Dit punt werd 7 maart aangestipt in een presentatie van Jan van Eerd tijdens de bijeenkomst “Papier en Milieu”, georganiseerd door de Monsterkamer. Van Eerd is business developer bij Arctic Paper.

Automatisering in afwerking centraal bij Amstel Graphics

Op 20 en 21 maart hield Amstel Graphics open huis. Het thema Profitable Finishing trok in totaal zo’n 200 belangstellenden, om te horen hoe het handelshuis hun afwerking winstgevend(er) denkt te kunnen maken.

Verpakkingen: 'Circulariteit zegt nog niets over duurzaamheid'

De verpakkingswereld wordt kritisch gevolgd qua duurzaamheid. Alles lijkt te draaien om gesloten kringlopen. Fout! Circulariteit is géén indicator voor duurzaamheid. Dat stelde Bernd Brandt in zijn presentatie “Food Waste or Packaging Waste - Carbon Footprint of Plastic Food Packaging” tijdens de Packaging Conference 2019. Opmaak van de drie diagrammen: designbureau ArtNu

Met Europese toolbox naar optimale flexodruk

Na drie jaar kennisdeling en samenwerking heeft EFTA Europe 21 februari de Flexo Best Practice Toolbox uitgebracht. In dit e-book wordt van a tot z beschreven en in vele video’s gedemonstreerd wat er komt kijken bij state of the art flexografie, de meest voorkomende druktechniek bij verpakkingen. De toolbox is als instrument voor prestatieverbetering handig voor zowel flexodrukkers als -toeleveranciers.

Scheufelen zet in op graspapier voor de verpakkingsmarkt

De Duitse papierfabriek Scheufelen, dat vorig jaar nog failleerde, heeft nieuwe investeerders aan boord die inzetten op papier van gras en andere eenjarige planten. Met die producten verwacht de onderneming met name aandeel te kunnen behalen in de verpakkingsmarkt.

Toxic Wiki over veilig werken met een (gevaarlijke) stof/chemisch product  

Met de gratis toegankelijke nieuwe website Toxic® Wiki stelt Toxic® veiligheidsinformatie per stof/product gratis beschikbaar voor organisaties die veilig willen werken met chemische producten/gevaarlijke stoffen. Toxic® wil op deze wijze haar verantwoordelijkheid nemen en heel Nederland in staat stellen veilig te werken met chemische producten.

‘Maak ambassadeurs van je sollicitanten’

Met regelmaat plaatsen we blogs op deze website. Vandaag schreef Robbert Delfos, hoofdredacteur van PRINTmatters, over reiskosten. Specifiek over het vergoeden van reiskosten aan sollicitanten.

Bestenzet Printing investeert in Jeti Mira LED

Bestenzet is enkele jaren geleden, naast haar drukkerij, met grootformaat printactiviteiten begonnen. Met de toen aangeschafte UV-vlakbedprinter liep het bedrijf echter tegen grenzen aan. De nieuw geïnstalleerde Jeti Mira LED MG2732 bood uitkomst.

Winstgevende digitale printtoepassingen op Heimtextil 2019

Tijdens Heimtextil 2019 in Frankfurt demonstreren topdesigners creatieve en winstgevende digitale printtoepassingen. Mimaki, dat grootformaat inkjetprinters en snijsystemen produceert, kondigt voor deze beurs een samenwerking aan met meer dan tien inspirerende, wereldwijd toonaangevende ontwerpers.

Van olifantenpoep tot fair trade product

De vakantie van de Rotterdamse ondernemer Esmay Verschuren (foto), waarin ze als vrijwilliger olifantenpoep schepte in Sri Lanka, leidde tot een bedrijf. De uitwerpselen die ze opruimde, werden omgetoverd tot een fair trade papieren productlijn. Pretty ECO was daarmee geboren.

Vogelaar bespaart 250.000 kg CO2 per jaar

Iedereen vindt er wat van, Vogelaar in IJsselstein doet er wat aan: de beheersing van de CO2-uitstoot in de wereld. Vanaf 2019 vervangt zij de uit aardolie gemaakte sealfolie voor 100 procent recyclebare biologische sealfolie.

Nieuwe plaatbelichters voor SMG Groep

SMG Groep in Hasselt heeft twee nieuwe Cron-plaatbelichters geïnstalleerd. De ene plaatbelichter is uitgerust met een bulkloader voor 500 offsetplaten, de andere staat in lijn met een Krause-palletlader.

Heidelberg 4.0: digitaal als heilige graal

Door dalende oplages hebben persenbouwers de afgelopen jaren in zwaar weer gezeten. Heidelberg, een van de grootste en bekendste onder hen, weet na een moeilijke periode weer de weg naar boven te vinden. De sleutels tot succes zijn digitale transformatie, technologisch leiderschap en operational excellence.

Boek over duurzaam uitgeven

Volgende week dinsdag wordt het boek 'Duurzaam Uitgeven' gepresenteerd. Dat geeft ontwerpers en creatieven praktische adviezen voor de verduurzaming van gedrukte media.

ES-droging wint terrein bij verpakkingsdruk

ElektronenStraaldroging op verpakkingsdruk wint terrein. Dat heeft goede redenen die we zo uiteenzetten. Steeds meer persenbouwers komen dan ook met persen die zijn uitgerust met deze techniek, zoals op LabelExpo 2017 nog Uteco met de GAIA: een smalbaan inkjetrotatiepers met EBeam?s elektronenstraal-baandroging.