Terug naar overzicht

Dossier - Prepress

Prepress

Prepress is in de grafische - en uitgeefwereld de term voor alle processen en procedures die een rol spelen tussen de creatie van een printopmaak en het uiteindelijke drukken. Prepress-processen worden - in het kader van Industry 4.0 - meer en meer verbonden aan management- en reportagesoftware die algehele bedrijfsprocessen monitoren en aansturen. 

Nieuws

logo PDF

10 Dingen die je niet moet doen met een PDF

Een webinar van de Ghent Workgroup over veel gemaakte fouten met PDF's.

atécé, cron, kampert-nauta, krause, plaatbelichter, palletloader

CRON plaatbelichters en Krause palletloaders voor Kampert-Nauta

Drie nieuwe plaatbelichters voor drukkerij Kampert-Nauta plus palletloaders

kleur, spotkleur, roland, printer, inkjetprinter truevis, wlm, design

‘Spotkleuren matchen’

Volgens printerfabrikant Roland DG kunnen geprinte kleuren nog beter. WLM Design, specialist in motorcross graphics, is in ieder geval enthousiast over de inkjetprinter.

Award voor Hybrid variabele data printing software

De Amerikaanse vestiging van het Belgische Hybrid Software ontving de InterTech Award voor de variabele data software die het voor de verpakkingsmarkt ontwikkelde.

Drukkerij robstolk investeert in Rapida 106-5, vernieuwt prepress en verhuist

Drukkerij robstolk uit Amsterdam maakt een reuzensprong vooruit. Van het 50/70-drukformaat stapt het bedrijf over naar een dubbel zo grote Rapida 106 met vijfkleuren en HR-UV droging van Koenig & Bauer. De jas aan de Mauritskade is al jaren te krap. Daarom verhuist de drukkerij deze winter naar de Gyroscoopweg in Amsterdam.

Heidelberg wil de Amazon van de grafische industrie worden

Heidelberg wil de digitale transformatie versnellen. Het bedrijf verwacht minder afhankelijk te worden van cyclische schommelingen, vooral als gevolg van de groeiende contractactiviteiten (inclusief abonnementsmodel). Voor Drupa 2020 kondigde Heidelberg CEO Rainer Hundsdörfer de bouw aan van ‘een digitaal ecosysteem van de gedrukte media-industrie’. De naam van het nieuwe platform is Hei.OS.

Belangrijkste bevindingen Benelux Online Print Event 2019

Het Benelux Online Print Event werd 9 mei in Antwerpen voor de tweede keer in zijn huidige vorm georganiseerd. PRINTmatters vroeg Jos Steutelings om zijn “key take aways”. Steutelings is directeur van het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC), de organisator van het goed bezochte evenement.

Nieuwe belichter voor Drukkerij Van de Sande

Drukkerij Van de Sande in Nootdorp heeft een nieuwe Cron TP46H volautomatische plaatbelichter gekocht en is daarbij direct overgestapt op chemievrije Kodak Sonora X offsetplaten. ‘We hebben gekozen voor een betere efficiency én een beter milieu. Met de nieuwe investering slaan we twee vliegen in één klap’, zegt directielid Raymond van de Sande.

MarcelisDekave stapt over op ‘procesloze’ offsetplaten

Drukkerij MarcelisDekave is overgestapt op drukken met ‘procesloze’ offsetplaten. ‘Wij hebben gekozen voor de nieuwe Kodak Sonora X’, zegt oprichter André Marcelis, die daarmee naar eigen zeggen kiest voor groener en economischer drukken.

Drukwerk-pdf's aanleveren tot middernacht

‘Gewoon’, als ontwerper doorbuffelen tot vijf voor twaalf in de nacht, document opsturen naar de drukker en de dag daarop heb je de leaflets al op je stoep staan. Het onmogelijke is nu standaard.

CHILI Publish gaat verdubbelen

Het Belgische CHILI Publish, maker van software voor verpakkings- en marketinguitingen, heeft van investeerders een miljoenenbedrag toegezegd gekregen. Daarmee ziet de leiding mogelijkheden de onderneming, met vestigingen in België en de VS, flink te laten expanderen.

Nieuwe plaatbelichters voor Senefelder Misset

Drukkerij Senefelder Misset is overgestapt op thermische plaatbelichting. Dat biedt een hogere productiesnelheid en lagere energiekosten.

Control Media investeert in plaatproductie

Control Media in Etten-Leur heeft de offsetplaat-productie verhoogd naar 230 platen per uur met de aanschaf van twee CRON plaatbelichters.

Nieuwe plaatbelichters voor SMG Groep

SMG Groep in Hasselt heeft twee nieuwe Cron-plaatbelichters geïnstalleerd. De ene plaatbelichter is uitgerust met een bulkloader voor 500 offsetplaten, de andere staat in lijn met een Krause-palletlader.