Terug naar overzicht

Dossier - Inkt en andere verbruiksgoederen

Inkt en andere verbruiksgoederen

In dit dossier vindt u nieuws over verbruiksgoederen: substanties die van pas komen in het drukpoces, waaronder inkt, toner en reinigingsmiddelen. Nieuws over drukpersen vindt u daarentegen (met name) in de dossiers "offsetdrukken", "digitaal drukken" en in sommige gevallen tevens bij "verpakkingsdruk". 

Nieuws

inkt, epple, pco, offset, druckfarben

Inktmaker Epple Druckfarben neemt het Nederlandse PCO over

Het Nederlandse PCO is overgenomen door vellen-offset inkfabrikant Epple.

mengend, drukinkt, nvz, nav, vlk, vvvf, branche, verpakkingen

Vier brancheorganisaties lanceren samenwerking in Mengend Nederland

De brancheorganisaties voor desinfectie- en reinigingsmiddelen (NVZ), spuitbussen (NAV), lijmen en kitten (VLK), en verf en drukinkt (VVVF) zijn een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam Mengend Nederland.

kleur, spotkleur, roland, printer, inkjetprinter truevis, wlm, design

‘Spotkleuren matchen’

Volgens printerfabrikant Roland DG kunnen geprinte kleuren nog beter. WLM Design, specialist in motorcross graphics, is in ieder geval enthousiast over de inkjetprinter.

inkt mastrigt atécé deutsche druckfarben

Inktspecialist Wim van Mastrigt naar AtéCé

Wim van Mastrigt versterkt als business development manager het team AtéCé Graphic Products . ‘Wim is gepokt en gemazeld in offsetinkten’, zegt algemeen directeur Bert Schelhaas.

Slechte naam dreigt voor witte inkt

Titanium dioxide is de belangrijkste grondstof voor witte inkt en voor optische witmakers in papier. Nu de Europese Commissie de kwalificatie van het mineraal in poedervorm wil veranderen naar categorie 2 (mogelijk kankerverwekkend bij inhalering) vrezen inkt- en papierfabrikanten voor een slechte naam van hun producten.

Epple Druckfarben en Sun Chemical partneren in voedselveilige vellenoffset-inkt

Het Duitse Epple Druckfarben en ‘s werelds grootste drukinktproducent Sun Chemical gaan gezamenlijk investeren in de ontwikkeling en wereldwijde beschikbaarheid van BoFood® Organic, Epple’s voedselveilige vellenoffset-inkten. De samenwerkingsovereenkomst werd 16 september ondertekend in het Beierse Neusäß.

EFI geeft ook vellendrukkers meer controle over kleur en scherpte

Het Amerikaanse Electronics For Imaging (EFI) heeft 16 september een nieuwe versie (5.2) uitgebracht van haar Fiery Color Profiler Suite. Het softwarepakket biedt verregaand kleurmanagement aan digitale drukkers. Na inkjetdrukkers kunnen nu ook losse vellendrukkers meer grip krijgen op afdrukscherpte en kleurweergave.

EFI neemt inktfabrikant BDR Boya Kima over

EFI, fabrikant van printers, inkten en front ends, neemt de Turkse inktfabrikant BDR over. Die maakt vooral reactieve inkten voor printen op textiel.

MarcelisDekave stapt over op ‘procesloze’ offsetplaten

Drukkerij MarcelisDekave is overgestapt op drukken met ‘procesloze’ offsetplaten. ‘Wij hebben gekozen voor de nieuwe Kodak Sonora X’, zegt oprichter André Marcelis, die daarmee naar eigen zeggen kiest voor groener en economischer drukken.

Superdroge verpakkingspanter

Flint Group-dochter Xeikon heeft een patent aangevraagd op haar Panther DuraCure UV-droogtechnologie. Deze zorgt voor optimale glanseffecten in alle kleuren bij het rotatief printen van etiketten en flexibele verpakkingen waar witte inkt vaak een rol speelt.

Adkow en GRU bundelen krachten

Adkow in Waardenburg en GRU in Woerden gaan de krachten bundelen. De twee toeleveranciers aan de grafische industrie  creëren hiermee ‘een perfecte match, welke over de hele breedte van de grafische- en verpakkingsmarkt opereert met sterke merken’, aldus het persbericht.

Drukinkt en voedselcontact: hoe gaan zij samen?

Voor voedselverpakkingen geldt boven alles dat ze veilig moeten zijn en de gezondheid van de mens niet mogen schaden. Dit heeft ook consequenties voor het gebruik van drukinkt. Waarschijnlijk komt er zelfs een aparte Europese verordening voor geprinte voedselcontactmaterialen. De ins en outs op een rij.